luni

22 aprilie, 2024

20 august, 2017

Germania, Franța și Italia cer Bruxellesului să joace un rol mai important în protejarea unora dintre cele mai inovatoare companii europene față de achizițiile achizițiile considerate că sunt motivate politic, potrivit unui document citat de Politico.

Documentul propune Comisiei Europene să determine dacă achizițiile supuse monitărizării sunt mai degrabă direcționate de obiectivele politice ale unui stat străin, decât de rațiuni economice și de forțele pieței.

Documentul se referă clar la China atunci când spune că la Bruxelles ar trebui să se studieze „subvențiile puse în aplicare de principalele state din care provin originarii străini din UE”.


„O astfel de decizie de la Bruxelles ar oferi țărilor UE mai multe pârghii pentru a rezista avansurilor de la pețitorilor chinezi”, scrie Politico.

China încearcă să obțină prin propriile companii controlul asupra unor bijuterii ale coroanei industriei tehnologice din Europa, așa cum s-a întâmplat anul trecut cu producătorul german de roboți Kuka anul trecut. Intențiile chineze s-au transformat într-o problemă politică fierbinte.

„Europenii se tem din ce în ce mai mult ca valul de achiziții ale Chineze nu este rezultatul competiției de piață, ci al unei campanii a Beijingului de a dobândi tehnologie, un obiectiv politic definit în programul său „Made in China 2025”, potrivit Politico.

Comisia Europeană ar trebui să aibă un nou rol în a judeca dacă o preluare străină este subvenționată sau dacă are un „grad de influență de stat”, potrivit documentului citat.


Altfel, documentul spune că țările membre ar trebui să aibă dreptul de a „interzice” preluările în sectoare strategice, care „trebuie încă să fie mai clar definite”.

Documentul a fost trimis luni președintelui Comisiei Europene (CE), iar CE lucrează deja la noi reguli care să permită țărilor UE să controleze preluările chineze. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker urmează să anunțe, în discursul său privind Starea Uniunii Europene din 13 septembrie, planurile privind modul de gestionare a investițiilor străine.

Prețul corect

La cererea statului membru, Comisia ar trebui să evalueze:

  • „compatibilitatea operațiunii cu principiile pieței”, inclusiv:
  • „măsura în care decizia de investiție a investitorului din afara UE a fost influențată în mod direct sau indirect de reglementările guvernamentale”,
  • „măsura în care achiziția efectivă este finanțată sau cofinanțată de autoritățile guvernamentale sau de agențiile guvernamentale”, și
  • măsura în care oferta investitorului pentru compania țintă depășește în mod clar prețul pieței.

Acest din urmă punct este și cel mai delicat pentru CE, pentru că presupune stabilirea -unui preț de piață corect pentru o preluare. Analiștii menționează că aceasta este o știință contencioasă și inexactă, deoarece companiile plătesc în mod regulat mai mult decât evaluarea stocurilor pentru achizițiile pe care le consideră că le vor acorda un avantaj strategic.

Documentul solicită un raport bianual al CE privind amploarea investițiilor în întreaga Europă.
Propunerile celor trei guverne europene merg mai departe de blocarea preluărilor finanțate de stat și caută aplicarea unui principiului mai larg al reciprocității.

Aceasta înseamnă că țările care limitează în prezent investițiile companiilor din UE ar trebui sancționate printr-un tratament similar celui pe care îl practică.

O țară ar trebui să i se permită să „examineze o achiziție și să o interzică, dacă condițiile de investiție în țara de origine a cumpărătorului îi discriminează pe investitorii europeni”, se arată în propunere.

„Contăm pe expertiza Comisiei Europene în ceea ce privește analiza condițiilor de investiții și a investițiilor străine. Decizia finală ar trebui lăsată la latitudinea statelor membre”, se afirmă în propunere.

La rândul său, China s-a declarat îngrijorată de campania UE împotriva preluărilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Mot-a-Mot – Evaluarea STOCURILOR ?!!! Stock = Actiuni

    …deoarece companiile plătesc în mod regulat mai mult decât evaluarea stocurilor pentru achizițiile…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Mot-a-Mot – Evaluarea STOCURILOR ?!!! Stock = Actiuni

    …deoarece companiile plătesc în mod regulat mai mult decât evaluarea stocurilor pentru achizițiile…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: