vineri

19 iulie, 2024

13 februarie, 2021

Mai multe persoane care susțin că au fost folosiți ca sclavi pe plantațiile de cacao din Coasta de Fildeș au dat în judecată, în Statele Unite, unele dintre cele mai mari companii producătoare de ciocolată din lume.

Acum adolescenți, reclamanții acuză corporațiile că au ajutat și au instigat la aservirea ilegală a mii de copii care au muncit în fermele de cacao din lanțurile lor de aprovizionare.

Potrivit The Guardian, companiile Nestlé, Mars, Hershey, Cargill, Olam, Barry Callebaut și Mondelez au calitate de inculpați într-un proces intentat la Washington DC de International Rights Advocates (IRA), o asociație pentru drepturile omului, în numele a opt foști copii sclavi, forțați să lucreze fără plată pe plantațiile de cacao din țara vest-africană.


Reclamanții, toți originari din Mali, solicită despăgubiri pentru munca forțată și pentru suferința emoțională suferită și compensații suplimentare pentru supraveghere neglijentă și îmbogățirea nedreaptă a celor șapte producători de ciocolată.

Este pentru prima dată când o acțiune colectivă de acest fel a fost formulată împotriva industriei de cacao într-un tribunal american.

Plantațiile din Coasta de Fildeș produc aproximativ 45% din oferta globală de cacao, un ingredient de bază al ciocolatei. Cu toate acestea, producția de cacao în Africa de Vest a fost mult timp legată de abuzurile împotriva drepturilor omului, sărăcia structurală, salariile mici și exploatarea minorilor prin muncă.

Una dintre acuzațiile centrale ale procesului este că inculpații, în ciuda faptului că nu dețin fermele de cacao în cauză, „au profitat cu bună știință” de munca ilegală a copiilor.


Toți cei opt reclamanți descriu că au fost recrutați în Mali prin înșelăciune, înainte de a fi traficați peste graniță către fermele de cacao din Coasta de Fildeș. Acolo, ei au fost obligați să muncească câțiva ani fără plată, fără documente și fără să aibă idee unde se aflau sau cum să se întoarcă la familiile lor.

Cum se apără cei acuzați

Niciuna dintre companii producătoare de ciocolată nu a recunoscut ilegalitățile de pe plantațiile de cacao, susținând că politica companiei interzice complet sclavia.

„Nu avem toleranță pentru munca copiilor în producția de cacao. Copiii aparțin școlii. Ei merită condiții de viață sigure și acces la o nutriție bună” a afirmat compania Cargill.

Nestlé a spus că procesul „nu avansează obiectivul comun de a pune capăt muncii copiilor în industria de cacao” și a adăugat, „munca copiilor este inacceptabilă și merge împotriva a tot ceea ce susținem”.

Răspunzând la acuzațiile aduse, un purtător de cuvânt al companiei Mars a spus: „Nu comentăm niciun posibil litigiu în curs”. De asemenea, și Mondelēz a refuzat să comenteze acuzațiile.

Barry Callebaut și Olam au negat acuzațiile și au afirmat că au o toleranță zero pentru munca forțată sau sclavă în lanțul lor de aprovizionare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: