13 septembrie, 2018

Cei mai importanți creditori din zona euro au decis, joi, să adopte ESTER, ca rată medie a dobânzii interbancare.

ESTER este primul pas făcut spre înlocuirea mediilor EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate), în contextul scandalurilor de manipulare a dobânzii, care au declanșat neîncrederea pieței în aceste rate ca și în mediile londoneze LIBOR.

Indicele nou a fost construit la propunerea Băncii Centrale Europene (BCE), ca nou indice de referinţă la operaţiunile overnight în euro.


Decizia a fost luată de un panel de 23 de instituţii financiare, organizat de BCE și compus în cea mai mare parte din cele mai importante bănci comerciale din zona euro, potrivit Reuters.

ESTER va fi media dobânzilor la care se împrumută între ele 52 de bănci, prin tranzacții de aproximativ 30 de miliarde de euro pe zi, conform BCE.

Noul indice va înlocui EONIA (actuala rată medie a dobânzii overnight în euro, calculată pe baza operaţiunilor efective de pe piaţa interbancară), ca indicator de referinţă pentru bănci, când stabilesc dobânzile la care se împrumută între ele de pe o zi pe alta.

ESTER a fost construit la propunerea BCE, după ce industria financiară a eșuat în încercarea de a propune propria sa medie de referință.


Comisia Europeană a promis că indicii medii ai dobânzilor interbancare EURIBOR vor fi înlocuiți, începând din 2020, cu noi rate reprezentative pentru piaţă, care să fie folosite ca repere la calculul dobânzilor în creditare şi tranzacţiile cu instrumente derivate.

(Citește și: BCE: Un eșec al reformării EURIBOR poate crea probleme sistemice. Termenul 1 ianuarie 2020 este prea aproape)

Problema esențială este să se evite haosul în care ar intra, în 2020, piețele creditelor, de circa 5.300 de miliarde de euro, ca și cele ale produselor derivate de 131.000 de miliarde, despre care se estimează că ar mai putea folosi încă EURIBOR.

Înlocuirea mediilor EURIBOR este un proces lent şi dificil, mai ales pentru scadenețe mai lungi, având în vedere faptul că acești indici sunt încă folosiţi pe scară largă, în ciuda temerilor de manipulare.

În plus, calculul noilor indici trebuie să se facă în afara BCE, pentru ca banca centrală să nu fie acuzată că ar sugera pieței cotațiile viitoare.

Administratorul actualului EURIBOR (și al EONIA) este Institutul European al Piețelor Monetare din Bruxelles (EMMI), aflat sub jurisdicția băncii centrale a Belgiei.

Autoritățile din întreaga lume au aplicat, în ultimii ani, băncilor și firmelor de brokeraj amenzi totale de circa 9 miliarde de dolari, pentru manipularea ratelor medii interbancare Euribor și LIBOR .

Zeci de persoane au fost acuzate în instanță de trucarea ratelor interbancare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: