marți

3 octombrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 septembrie, 2023

Cel mai mare Institut de Cercetare în Inteligență Artificială din Europa de Est se va construi la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, care dorește să pună bazele unui hub al tehnologiei viitorului.

Proiectul are o valoare de 20 de milioane de euro, din care cea mai mare parte va fi virată de Comisia Europeană. Restul fondurilor necesare provin din bugetul universității, dar și dintr-un împrumut al Băncii Europene de Investiții (BEI).

Institutul se va întinde pe o suprafață de 13.000 de metri pătrați, în zona centrală a Clujului și va avea 30 de laboratoare, 15 săli de suport, săli de conferințe, dotate cu echipamente de înaltă performanță.


În aceste laboratoare alte institutului se vor experimenta prototipuri în diverse domenii, cum ar fi: diagnosticare medicală inteligentă, care ar putea revoluționa sistemul medical în viitor, inclusiv securitate cibernetică și soluții de transport.

„Va fi un loc de dezvoltare a unor proiecte majore de cercetare în acest domeniu. Aici mă refer la domeniul de medicină, cyborg security, robotică, automatic, blockchain și așa mai departe”, a declarat pentru ProTv Vasile Țopa, rectorul Universitatea Tehnică Cluj-Napoca.

Reprezentanții universității spun că în proiect vor fi implicați inclusiv agenți economici interesați de tehnologia viitorului.

****


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: