marți

23 aprilie, 2024

12 februarie, 2019

Procesul celor 12 lideri ai mișcării separatiste catalane a început marți, la Tribunalul Suprem al Spaniei, din Madrid. Este cel mai important proces de după moartea dictatorului Francisco Franco în 1975, scriu ziarele din Spania, citând o declarație recentă a președintelui Tribunalului Suprem, Carlos Lesmes.

Lipsește de pe banca acuzațiilor cel mai important personaj, fostul lider catalan Carles Puigdemont, care a reușit să plece înainte de a fi reținut și este refugiat în Belgia.

Inculpatul principal este așadar fostul adjunct al acestuia, Oriol Junqueras, care riscă 25 de ani de închisoare, pedeapsa maximă prevăzută pentru rebeliune.


Fosta președintă a parlamentului catalan, Carma Forcadell, acuzată c-ar fi săvârșit aceeași infracțiune, riscă să primească o condamnare de 16 – 17 ani, scrie BBC.

Pentru ceilalți inculpați, procurorii au cerut pedepse ântre șapte și 11 ani.

Nouă inculpaţi sunt judecaţi pentru rebeliune, agravată de delictul de deturnare de fonduri publice în cazul a şase dintre ei, şi se află în detenţie preventivă, unii de peste un an.

Pe parcursul procesului, care va dura cel puțin trei luni, vor fi audiate aproape 600 de martori, printre care şi Mariano Rajoy, şef al guvernului spaniol la data referendumului. Sunt prevăzute câte trei audieri săptămânale, dar prima ședință, cea de marți, este destinată discutării chestiunilor procedurale.


Au fost acreditați pentru participare la proces peste 600 de jurnaliști spanioli și străini.

Proteste în jurul Tribunalului Suprem

În jurul clădirii Tribunalului Suprem au manifestat mai mulți unioniști, care au scandat „Teroriștii” și au cântat „Catalonia este Spania”.

De cealaltă parte a străzii a protestat mic de persoane venite din Catalonia, adepți ai mișcării separatiste, care acuză că procesul este o farsă politică.

Cei 12 inculpați sunt judecați după ce, în urma referendumului de independență (organizat la 1 octombrie 2017), au proclamat la 27 octombrie acelaşi an o republică catalană independentă, declanşând cea mai gravă criză constituţională din Spania de la sfârşitul dictaturii franchiste.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: