15 aprilie, 2016

petrolReprezentanți din 18 state care asigură circa 60% din producția de petrol de la nivel mondial, se vor reuni duminică la Doha pentru a discuta despre înghețarea producției la nivelul din ianuarie, în speranța de a determina astfel revenirea prețurilor. Arabia Saudit, Rusia, Qatar și Venezuela au ajuns deja la un acord în februarie și încearcă acum să extindă înțelegerea.

La summit vor participa oficiali din Algeria, Angola, Azerbaijan, Columbia, Ecuador, Indonezia, Iran, Irak, Kazahstan, Kuwait, Mexic, Nigeria, Oman și Emiratele Arabe Unite. Pe de altă parte, la discuții nu vor participa alți producători însemnați, cum ar fi SUA, Canada, China, Brazilia și Norvegia. Totodată, un membru important al OPEC, Iranul, se opune acordului. Statul va trimite un reprezentant la reuniune, însă nu va semna acordul de înghețare a producției, în contextul în care Teheranul încearcă să recâștige cota de piață pierdută în urma impunerii sancțiunilor internaționale.

De la acordul preliminar din februarie, cotațiile internaționale ale țițeiului s-au apreciat cu 30%, la peste 40 de dolari pe baril. Un acord mai amplu ar putea urca prețurile până la 50 de dolari pe baril, potrivit estimărilor Bank of America. Analiștii sunt, însă, rezervați cu privire la capacitatea acordului de a rezolva problema de fond, având în vedere că în ianuarie Rusia și Arabia Saudită au avut producții aproape de niveluri record, astfel încât înghețarea acestora nu ar putea soluționa supraaprovizionarea pieței.


Pe de altă parte, marii exportatori de petrol se confruntă cu o altă problemă.

Cele 18 state care se întâlnesc duminică la Doha au cheltuit 315 miliarde de dolari din rezervele internaționale, circa 1/5 din total, de la începerea crizei petrolului, în noiembrie 2014, potrivit datelor compilate de Bloomberg.

În ultimele trei luni din 2015, rezervele au scăzut cu 54 de miliarde de dolari, cel mai semnificativ declin trimestrial de la începutul crizei din 2008.

Reducerea drastică a rezervelor internaționale produce consecințe și pentru managerii internaționali de fonduri, dar și pentru piețele valutare globale.


În invitația transmisă de ministrul energiei din Qatar, Mohammed Al Sada, pentru reuniunea de la Doha acesta spune că statele producătoare trebuie să stabilizeze piața ”în interesul unei economii mondiale mai sănătoase având în vedere că prețul scăzut nu pare să aducă niciun beneficiu nimănui”.

Arabia Saudită este responsabilă pentru aproape jumătate din scăderea rezervelor internaționale (138 de miliarde de dolari, respectiv 23% din totalul rezervelor sale internaționale), urmată de Rusia, Algeria, Libia și Nigeria.

Criza petrolului a început în noiembrie 2014, când Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), în frunte cu saudiții, și-a propus să își majoreze cota de piață pentru a-i scoate din joc pe producătorii americani și nu să continue să mențină producția la un anumit nivel, pentru a sprijini prețurile, cum făcuse până atunci. Ca urmare, cotația Brent, referința industriei, s-a prăbușit de la nivelul de 111 dolari pe baril în 2013 la o medie de 35 de dolari pe baril anul acesta. Ca urmare, statele producătoare au fost nevoite să apeleze la rezervele internaționale, pentru a compensa prăbușirea prețurilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: