marți

20 februarie, 2024

13 aprilie, 2021

Ministrul ceh de externe Tomáš Petříček (foto) a fost demis luni, a anunțat biroul președintelui Miloš Zeman pe Twitter. Politico scrie că Petříček este al doilea ministru demis într-o săptămână, în principal din cauza opoziției față de utilizarea vaccinului rusesc Sputnik V.

Ministrul de Interne Jan Hamáček urmează să asigure interimatul Externelor până la unumirea unui nou titular.


Demiterea lui Petříček vine după ce Jan Blatný a fost demis miercurea trecută din funcția de ministru al Sănătății, pe fondul refuzului său de a sprijini cumpărarea dozelor de Sputnik V, pe care Agenția Europeană pentru Medicamente nu le-a aprobat pentru utilizare. Înlocuitorul său, Petr Arenberger, este în favoarea utilizării Sputnik V în studiile clinice.

Tomáš Petříček a spus jurnaliștilor din Praga că demiterea sa este legată și de opoziția față de un alt proiect în care este implicată Rusia – finalizarea centralei nucleare de la Dukovany de către Rosatom.

”Nu este un secret pentru nimeni că am stat ca un ghimpe în coasta președintelui și m-am opus, din motive de siguranță, unor proiecte”, a spus ministrul demis cu referire la susținerea pe care președintele pro-rus Milos Zeman o acordă implicării Rusiei în proiecte naționale majore.

Experți în securitate din Ministerul de Interne și din Ministerul de Externe dar și serviciile secrete au sfătuit guvernul să nu accepte Rosatom în procedura de licitație pentru finalizarea centralei atomice din Dukovany din cauza potențialelor presiuni pe care Kremlin le-ar putea pune asupra guvernului de la Praga.


Președintele, prim-ministrul și ministrul Economiei au ignorat constant aceste avertismente. Procedura de licitație a fost lansată, alți trei participanți – EDF din Franța, KNHP din Coreea de Sud și americano-canadienii Westinghouse Electric – fiind înscriși în cursa pentru finalizarea proiectului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: