sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 aprilie, 2021

Cehia a cerut joi Rusiei retragerea majorităţii angajaților ambasadei de la Praga, escaladând cea mai gravă dispută diplomatică dintre cele două ţări din ultimele decenii, transmite Politico.

Conflictul legat de spionaj a izbucnit săptămâna trecută, când Praga a expulzat 18 diplomaţi ruşi, pe care i-a identificat ca fiind ofiţeri de informaţii.

De asemenea, autorităţile cehe au afirmat că doi spioni ruşi, acuzaţi de otrăvirea unui fost agent rus, la Londra, cu agentul neurotoxic noviciok, se află în spatele exploziei produse în 2014 la un depozit ceh de armament, în urma căreia au murit doi oameni.


Rusia a negat acuzaţiile Cehiei, iar duminică a ordonat plecarea a 20 de diplomaţi cehi, ca măsură de retorsiune.

Decizia de joi, anunţată de ministrul de Externe Jakub Kulhanek, impune ca Rusia să aibă acelaşi număr de trimişi ca şi Republica Cehă la Moscova. Asta înseamnă că Rusia va trebui să retragă 60 de diplomaţi şi alţi angajaţi din Praga, care a dat termen sfârşitul lunii mai pentru această reorganizare.

În ambasada Rusiei din Praga își desfășoară în acest moment activitatea 94 de persoane.

Împreună cu măsura iniţială, acest lucru va reduce considerabil cea care a fost de departe cea mai mare misiune externă din Praga.


„Vom pune un plafon pentru numărul de diplomaţi de la ambasada rusă la Praga la nivelul actual al ambasadei noastre la Moscova. Nu vreau să escaladez inutil, dar Republica Cehă este o ţară încrezătoare în sine şi va acţiona ca atare. Aceasta nu vizează ruşii sau naţiune rusă, ci este o reacţie la activităţile serviciilor secrete ruseşti de pe teritoriul nostru”, a spus Jakub Kulhanek.

În replică, Ministerul rus de Externe a cerut o reducere a personalului ambasadei cehe, făcând aluzie la disparitatea numărului de angajaţi locali.

„Ambasadorului (ceh) i s-a spus că ne rezervăm dreptul de a lua alte măsuri în cazul în care isterica campanie anti-rusă va continua să crească”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zakharova, într-un comunicat. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova are o viziune negativă asupra ”isteriei” de la Praga.

Într-un moment de tensiune acută în relaţiile Rusiei cu Occidentul, disputa a determinat NATO şi Uniunea Europeană să îşi exprime sprijinul faţă de Republica Cehă, care este membră a ambelor blocuri.

„Aliaţii îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la acţiunile destabilizatoare pe care Rusia le desfăşoară în continuare în zona euro-atlantică, inclusiv pe teritoriul alianţei, şi se solidarizează pe deplin cu Republica Cehă”, au declarat 30 de aliaţi ai NATO într-un comunicat.

Slovacia a expulzat joi trei trimişi ruşi, în solidaritate cu Republica Cehă. Răspunsul rus la acest pas nu a fost imediat clar.

În ultima săptămână, Moscova a dat afară şi diplomaţi din Bulgaria, Polonia şi Statele Unite, ca represalii pentru expulzarea propriului personal.

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat puterile străine în discursul său despre starea naţiunii de miercuri să nu depăşească ”liniile roşii” ale Rusiei, spunând că Moscova le va face să regrete.

Ministerul a anunțat miercuri că Rusia are 27 de diplomaţi şi 67 de angajaţi la Praga, după expulzările anterioare. Serviciul de contrainformaţii ceh a spus în repetate rânduri că misiunea a servit ca bază pentru munca de informaţii şi că dimensiunea sa a făcut dificilă reducerea acestor activităţi.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Cei doi suspecţi numiţi de Praga în legătură cu explozia din 2014 de la depozitului de muniţii, cunoscuţi sub pseudonimele Ruslan Boşirov şi Alexandr Petrov, ar face parte din unitatea de elită 29155 a serviciului de informaţii militare GRU din Rusia.

Marea Britanie i-a acuzat în lipsă de tentativă de crimă, după otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale cu agentul neurotoxic noviciok, în oraşul englez Salisbury, în 2018. Persoanele vizate au supravieţuit, dar un membru al publicului a murit. Kremlinul a negat implicarea în incident.

Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: