Vrem Buget? Cum și-au crescut spectaculos vecinii noștri rata de colectare a taxelor, prin digitalizare

Digitalizarea și modernizarea administrației fiscale, o preocupare care generează investiții tot mai semnificative la nivel global, ar putea fi soluția salvatoare a consolidării fiscale din… Mai mult›
19.01.2021
Prognoza pe 2 ani, pe care se face Bugetul acum: indicatori, sectoare, curs – observații

A apărut prognoza de iarnă 2021, utilizată potrivit Comisiei Naționale pentru Strategie și Prognoză pentru bugetul pe anul în curs. Era și mai utilă, ca… Mai mult›
18.01.2021
De 10 ori mai puțin decât MEDIA europeană: atât cheltuie România pe locuitor pentru prevenția în sănătate. Observații

O analiză publicată de Eurostat a plasat România pe ultimul loc în UE la cheltuielile pe locuitor pentru prevenție în sănătate, cu doar 8 euro… Mai mult›
18.01.2021
Cloud-ul guvernamental – restanța esențială în digitalizarea administrației

Una dintre marile restanțe ale guvernului Orban în materie de digitalizare o reprezintă neadoptarea Legii cloud-ului guvernamental, componentă esențială pentru transformarea digitală a administrației românești.… Mai mult›
17.01.2021
CEDO: România trebuie să-i plătească despăgubiri unei asistente arestate preventiv după incendiul de la Maternitatea Giulești
de Vladimir Ionescu , 23.7.2019
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marţi că statul român trebuie să îi plătească Florentinei Cîrstea, asistenta condamnată în dosarul Maternitatea Giuleşti, despăgubiri morale în valoare de 5.000 de euro, întrucât nu au fost respectate prevederile privind justificarea arestului preventiv.
CEDO notează că asistenta Florentina Daniela Cîrstea a fost arestată preventiv, fiind considerată a reprezenta un risc pentru membrii spitalului. Cu toate acestea, tribunalul care a decis arestarea preventivă a acesteia nu a reuşit să ofere o explicaţie exactă.
Potrivit CEDO, instanțele naționale trebuie să arate clar de ce ordinea publică ar fi amenințată dacă un acuzat nu este arestat înainte de deces.
Încarcerarea înainte de proces trebuie să servească anchetei, nu unei posibile dorințe pentru răzbunare și pedeapsă a unei părți a populației (…)
Justificarea, fie și a unei perioade scurte de detenție, trebuie demonstrată convingător de autorități. Faptul că detenția de dinainte de proces a reclamantei a durat doar două luni nu absolvă autoritățile naționale de obligația de a oferi o justificare adecvată a impunerii și extinderii acestei măsuri.
Incendiul a izbucnit în 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu” – Maternitatea Giuleşti.
Atunci au fost duşi la Spitalul “Grigore Alexandrescu” opt bebeluşi din secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti, trei dintre aceştia decedând în zilele următoare, din cauza complicaţiilor.
Alţi trei bebeluşi au murit în incendiu, iar două perechi de gemeni – doi băieţei şi un băieţel şi o fetiţă – şi o altă fetiţă au fost salvaţi de medicii din Spitalul “Grigore Alexandrescu”.
Asistenta Florentina Cîrstea, care era de serviciu, dar nu se afla în salonul de Terapie Intensivă nou-născuți când a izbucnit incendiul, a fost condamnată, în aprilie 2015, la doi ani și două luni de închisoare cu executare.