vineri

19 iulie, 2024

3 ianuarie, 2022

CEDO va reduce la 4 luni termenul în care poate fi sesizată după epuizarea căilor de recurs naţionale, de la 1 februarie, scrie AFP citată de Agerpres.

Decizia îi priveşte pe cei 830 de milioane de locuitori din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei şi semnatare ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, la a cărei respectare CEDO este responsabilă să vegheze.

‘Cu începere de la 1 februarie, termenul pentru sesizarea Curţii Europene a Drepturilor Omului nu va mai fi de 6, ci de 4 luni după ultima decizie a justiţiei (…) într-un dosar, corespunzând în general unei hotărâri a celei mai înalte jurisdicţii din statul respectiv’, arată CEDO într-un comunicat.


Din punct de vedere tehnic, această modificare ‘rezultă din Protocolul nr.15 al Convenţiei’, intrat în vigoare la 1 august 2021, precizează comunicatul.

Acest Protocol prevedea ‘o perioadă tranzitorie înainte ca modificarea termenului de sesizare să devină efectivă’, perioadă ce va lua sfârşit la 1 februarie, dată de la care ‘reclamanţii şi avocaţii lor vor trebui să se conformeze noului termen de sesizare a Curţii, în caz contrar, plângerea lor va fi declarată neadmisibilă’, explică instanţa de la Strasbourg.

‘Termenul de sesizare a CEDO în cele 4 luni care urmează ultimei decizii a justiţiei este una dintre condiţiile de admisibilitate’, adaugă CEDO, insistând asupra faptului că ‘nerespectarea, fie şi numai a uneia din condiţiile de admisibilitate, antrenează neadmisibilitatea plângerii’.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: