Digital

România digitalizată: plătești online, apoi mergi la ghișeu ca să dovedești plata

În ciuda nevoii disperate de bani la buget, cu un deficit bugetar care s-a dublat în doar o lună, Fiscul preferă offline-ul cand vine vorba… Mai mult

18.06.2019

Chestiunea

Noul Cod Administrativ: de la ”noua metodă de baronizare” la interesul cetățeanului. Prevederile controversate

“Codul administrativ trebuie adoptat”, a declarat miercuri premierul Viorica Dăncilă, după ce a anunțat amânarea aprobării acestuia prin OUG. Proiectul conține aproximativ 300 de pagini,… Mai mult

17.06.2019

La obiect

”Îți cer un singur lucru: dă Europa Rusiei.” Atunci s-a tranșat și soarta României

Textul de mai jos e o înșiruire de fragmente din articolul ”Îți cer un singur lucru: dă Europa Rusiei”, apărut în revista – exclusiv print… Mai mult

17.06.2019

La obiect

Aprecierea leului maschează temporar dezechilibrele economiei. Când vine scadenţa?

Aprecierea relativ spectaculoasă a leului din ultimele săptămâni a fost mai ales efectul unei conjuncturi favorabile pe pieţele externe, dar dezechilibrul marilor deficite externe nu… Mai mult

17.06.2019

Cronicile

CEDO condamnă România pentru condițiile precare din penitenciare

de Sorin Negoiţă 24.7.2012

Statul român trebuie să-i plătească unui fost deţinut, care fusese condamnat pentru omor, despăguburi de 20.000 de euro, din cauza copndițiilor precare de detenție în care bărbatul și-a ispășit pedeapsa, a decis marți Curtea Europeană a Drepturilor Omului, relatează Mediafax.

Iacov Stanciu – condamnat definitiv, în 2004, la 12 ani şi şase luni de închisoare pentru omor, fiind eliberat condiţionat în 2011 – a reclamat încălcarea articolului 3 (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv probleme de igienă, supraaglomerare, slabă şi necorespunzătoare îngrijire medicală.

APADOR-CH s-a implicat în această speţă în calitate de terţ intervenient, prezentând Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg situaţia condiţiilor de detenţie din penitenciarele româneşti şi susţinând că problemele semnalate sunt sistemice.

Curtea Europeană a reţinut că acest caz reflectă o problemă comună pentru penitenciarele româneşti şi că, în pofida eforturilor autorităţilor române de a îmbunătăţi situaţia, acestea trebuie să ia măsuri suplimentare.

Curtea a spus că este sesizată în prezent cu 80 de cereri similare îndreptate împotriva României.

În cazul Iacov Stanciu (născut în 1977 şi locuind în Bucureşti) – care s-a plâns, în cursul anului 2005, de condiţiile de detenţie din închisorile din Ploieşti, Jilava, Mărgineni şi Rahova – CEDO a decis despăgubirea morală a fostului deţinut pentru crimă cu 20.000 de euro (cât a cerut-n.r.) şi la plata a 4.800 de euro pentru cheltuieli. Stanciu a fost închis pentru omor când a vea 25 de ani şi condamnat definitiv doi ani mai târziu.

Cazul, iniţial, a fost la un pas de a fi încheiat amiabil, de către agentul guvernamental român, însă un avocat şi-a oferit pro bono serviciile, iar APADOR-CH a intervenit şi ea în caz, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Iacov Stanciu, încarcerat din 2002, reclamase supraaglomerarea şi mizeria din închisori, inclusiv timpul insuficient petrecut în afara celulelor şi hrana necorespunzătoare.

El a susţinut, în special, că în perioada în detenţie a trebuit să împartă uneori patul cu un alt deţinut din cauza aglomeraţiei din închisori, iar în celule nu avea apă caldă, însă erau şobolani.

Guvernul român a comunicat CEDO faptul că problema suprapopulării a fost rezolvată în trei dintre închisorile în cauză în cursul anului 2004, iar în a patra în anul 2006.

Stanciu a mai spus că a contractat o serie de boli cronice în timpul detenţiei sale, inclusiv multe probleme dentare, o parte din dinţi findu-i extraşi, însă – deşi i s-au administrat antibiotice şi analgezice – un tratament imediat i-a fost refuzat pe motiv că afecţiunea lui nu reprezenta o urgenţă.

Stanciu l-a reclamat la Parchet pe medicul ce l-a tratat, întrucât a spus că pacientul nu suferea de nicio boală cronică sau acută. Procurorul a decis însă să nu înceapă urmărirea penală împotriva doctorului.

Marţi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că problemele şi dificultăţile pe care le-a experimentat Stanciu “au depăşit nivelul inevitabil de suferinţă inerent în detenţie şi pragul de severitate prevăzut de articolul 3 al Convenţiei”.

Curtea a mai spus că Stanciu a fost tratat doar simptomatic, nefiind stabilită “o strategie de tratament generală” în baza căreia să fie tratat sau să-i fie prevenită evoluţia bolii.

 

Curtea a conchis că, în acest caz, condiţiile de detenţie intră în sfera de tratamente inumane şi degradante, fiind încălcat articolul 3 al CEDO.

În 2 iulie, ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a recunoscut că sunt probleme la nivelul spaţiilor de detenţie, pentru care România a fost condamnată la CEDO, astfel că se acţionează în vederea obţinerii de fonduri pentru un program de investiţii în administraţia de penitenciare.

Întrrebat despre intenţia Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg de a da o hotărâre-pilot pentru România privind condiţiile de detenţie, ca urmare a multor decizii de condamnare a Guvernului român pentru nerespectarea articolului 3 din Convenţia Europeană, ministrul Justiţiei a spus că statul speră să evite o astfel de situaţie.

“Sper să evităm o astfel de situaţie. Este evocată o astfel de ipoteză. Cert este că la nivelul spaţiilor de detenţie sunt probleme, au fost condamnări pronunţate de Curtea Europeană şi în acest sens acţionăm, în acest sens avem dialog pentru a obţine fonduri suplimentare, pentru a obţine un sprijin de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru un program de investiţii în administraţia de penitenciare, pentru a obţine de la alte instituţii – nu dau numele instituţiei, pentru că săptămâna aceasta vreau să negociez cu această instituţie – repartizarea în administrarea noastră la minister a unor spaţii suplimentare pe care să le amenajăm pentru a mări capacitatea de primire din administraţia penitenciară, pentru a ameliora condiţiile conform standardelor europene. Altfel discutăm aceleaşi poveşti de ani de zile, nu s-a întâmplat absolut nimic fundamental şi vom continua să fim condamnaţi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a afirmat ministrul Corlăţean.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 24.7.2012

Lăsați un comentariu


Europa

NATO cere Rusiei să distrugă un sistem nou de rachete de croazieră capabile să poarte încărcătură nucleară

Iulian Soare

NATO a cerut, marți, Rusiei să distrugă un nou sistem de rachete de croazieră până la începutul lunii august. Sistemul este capabil să lanseze o… Mai mult

Stiri

Mihai Tudose și Corina Crețu au fost refuzați de Renew Europe și se alătură grupului S&D din PE

Vladimir Ionescu

Cei doi europarlamentari ai Pro România, Mihai Tudose și Corina Crețu, s-au alăturat grupului social-democraților (S&D) din Parlamentul European, după ce au fost refuzați de… Mai mult

Stiri

10 Ordonanțe de Urgență, într-o singură ședință de guvern, toate pe ordinea de zi suplimentară

Vladimir Ionescu

Guvernul a aprobat zece Ordonanțe de Urgență în ședința de marți, toate introduse pe ordinea de zi suplimentară. Printre cele mai importante sunt cea privind… Mai mult

Stiri

Evaluarea Națională / Ponderea notelor peste 5 – încă un an de scădere

Vladimir Ionescu

Aproximativ  73,12% din elevii participanți la Evaluarea Națională au obținut medii peste 5, un procent ușor sub cel de anul trecut (73,50%) și inferior celui… Mai mult

Stiri

Expert ONU: Omenirea riscă un ”apartheid climatic” – săracii vor plăti prețul schimbărilor climatice

Iulian Soare

Lumea se confruntă cu un ”apartheid climatic” – pe de o parte, cei bogaţi, care se pot adapta mai bine la încălzirea globală şi, de… Mai mult

Stiri

Vânzările auto cresc în România și scad în Europa. Crește și ponderea persoanelor fizice în achizițiile autohtone

Adrian N Ionescu

Luna mai a propulsat piața auto din România, vânzările crescând cu 11,6%, până la 78.486 unități, în primele 5 luni ale acestui an față de… Mai mult

Stiri

Fostul ministru Cristian David, achitat definitiv. În prima instanța fusese condamnat la 5 ani închisoare

Vladimir Ionescu

Fostul ministru al Internelor Cristian David a fost achitat definitiv, marţi, de magistraţii ÎCCJ, după ce în prima instanță a fost condamnat la cinci ani… Mai mult