joi

29 februarie, 2024

17 ianuarie, 2011

România a fost condamnată pe parcursul anului 2010 de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg pentru încălcarea dreptului la proprietate în 61 de cauze, suma totală a despăgubirilor impuse statului român ridicându-se la 3,6 milioane euro.

Anul trecut a crescut numărul de cauze câştigate în faţa Curţii de la Strasbourg de statul român, pe fondul unei creşteri a numărului de plângeri, dar şi scăderi faţă de anii anteriori ale numărului condamnărilor, precum şi ale sumei totale a despăgubirilor care s-a ridicat.

România a plătit 43 de milioane de euro în perioada 2000-2009 ca despăgubiri fixate de hotărârile pronunţate împotriva sa de CEDO în cauze de încălcare a drepturilor de proprietate.


În anul 2010 CEDO a analizat aproximativ 3.800 de plângeri îndreptate împotriva României, aproximativ 97% fiind respinse, 136 de hotărâri fiind de condamnare a statului român. Dintre acestea, 72 au constatat nerespectarea dreptului la un proces echitabil, 21 încălcarea dreptului de a nu fi supus torturii sau tratamentelor inumane sau degradante (16 referitoare la condiţiile neadecvate de detenţie din penitenciare), 15 – nerespectarea dreptului la libertate şi la siguranţă.

În anul 2009, împotriva României se înregistraseră 11.950 de plângeri la CEDO, ţara noastră situându-se atunci pe locul trei în privinţa adresabilităţii cetăţenilor nemulţumiţi de hotărârile judecătoreşti în clasamentul celor 47 de state membre, fiind devansată de Rusia şi Turcia, însă în 2010 România nu s-a mai situat pe acest loc, după cum a precizat agentul guvernamental pentru CEDO.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: