joi

9 mai, 2024

23 noiembrie, 2021

Zahărul a ajuns la prețuri record, dar fabricile românești se închid sau intră în faliment, așa cum se întâmplă cu cea mai veche fabrică din țară, cea de la Bod, potrivit TVR.

Din această cauză, agricultorii din județele Brașov și Covasna sunt nevoiți să ducă producția de sfeclă la o distanță de 300 de kilometri, până la fabrica din Luduş.

De altfel, în țară mai sunt funcționale doar trei fabrici de procesare din cele 34 existente la Revoluție.


Județul Brașov are o tradiție de peste un secol în cultivarea sfeclei de zahăr, iar în 1889 a fost înființată fabrica din Bod care producea atât zahăr, cât și tăiței de sfeclă folosiți la creșterea animalelor.

În ultimii ani, fabrica nu a mai făcut față dificultăților financiare și a intrat în faliment. În lipsa unei fabrici apropiate, fermierii au fost nevoiți să-și transporte producția de sfeclă la fabrica din Luduş.

Doar pentru sfecla produsă în județul Brașov ar fi nevoie de peste 3.000 de camioane care să transporte materia primă la fabrica din Luduş.

Fermierii din Brașov și Covasna își doresc ca fabrica din Bod să redevină funcțională, mai ales că românii consumă anual circa 450.000 de tone de zahăr, deși mai puțin de o treime provine din România.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: