miercuri

24 aprilie, 2024

27 aprilie, 2017

Un număr de 11 dintre cele mai importante medicamente în tratamentele pentru cancer vor fi retrase anul acesta de pe piață. Motivul – vânzarea lor în România a devenit neprofitabilă, după ce Guvernul Sorin Grindeanu a decis reducerea admnistratăvă cu 35% a prețurilor medicamentelor ieșite de sub patent.

Fără a-și asuma public consecințele acestei decizii, guvernanții anunță o falsă măsură de stopare a crizei: ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat joi că va fi interzis exportul vaccinurilor și al medicamentelor pentru cancer.

Lucrurile stau, însă, cu mult mai grav: cât timp respectivele medicamente sunt retrase cu totul de pe piață, statul nu mai are pur și simplu ce export să mai interzică.


Printre cele 11 medicamente, scrie jurnalista Paula Rusu, cea care a publicat pe blogul său, în premieră, știrea retragerii acestora, se numără:

  • SUFENTANIL  – calmant al durerilor destinat pacienților cu cancer în fază terminală
  • IRINOTECAN –  cancer de colon, cancer pulmonar
  • EPIRUBICIN – cancer mamar
  • RHOMUSTIN – leucemii, cancer cerebral
  • CICLOFOSFAMIDA – leucemii, cancer ovarian, cancer testicular, cancer mamar, cancer pulmonar
  • NOGRON – tumori cerebrale
  • COLOXET/CAPECITABINA – cancer de colon, cancer rectal, cancer gastric, cancer de sân
  • CARBOPLATIN  – cancer ovarian, cancer de plamâni

Soluția (falsă) anunțată de minister: interzicerea exporturilor

„Suntem într-o situație de criză, pe care o gestionăm cu cea mai mare atenție. Am trimis deja scrisoarea catre Ministerul Economiei pentru a se face notificarea Comisiei Europene pentru blocarea exportului de vaccinuri și intenționez să solicit blocarea exportului intracomunitar pentru mai multe medicamente”, a declarat joi ministrul Sănătății, Florian Bodog.

În ceea ce privește medicamentele, el a adăugat că este vorba despre cele „prevăzute în programele naționale de Sănătate, în progamul de oncologie, medicamente pentru copiii cu leucemie, deci pentru toate medicamentele care dispar de pe piață și am semnalat că nu se găsesc în farmacii sau că nu pot fi aprovizionate la timp”, potrivit Digi24.

Comisia Europeană poate accepta o exceptare de la exporturi pentru cel mult șase luni, însă este absolut inutil să interzici exportul unor produse care nu există.


Conform listei notificărilor de pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului (ANM), în cazul celor 11 produse, companiile au transmis notificări de renunțare la autorizaţiile de punere pe piaţă (APP), ceea ce înseamnă că le scot cu totul de pe piața românească.

Motivul menționat în notificări este de natură comercială, adică din cauza prețurilor prea mici.

Este un efect pe care l-au prognozat asociațiile bolnavilor de cancer, precum și fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, dar ignorat de guvernarea PSD – ALDE.

Acesta este doar începutul retragerilor de pe piață după ce la 1 martie „a început degringolada” care-i „condamnă la moarte” pe bolnavii fără banii necesari achiziționării din străinătate a medicamentelor, a explicat pentru cursdeguvernare.ro președintele Asociației Pacienților cu Cancer, Cezar Irimia.

În afara produselor deja notiifcate pentru retragere, altele au fost notificate cu „discontinuitate temporară”, urmând ca și acestea să fie retrase după epuizarea stocurilor.

Și mai urmează, enumeră Cezar Irimia, dispariția medicamentelor pentru copiii cu cancer, în cazul cărora producătorii încă nu au anunțarea renunțarea la APP, dar urmează să o facă.

„Sunt mame disperate, pentru că le mor copiii. Caută bani pentru investigații și după ce le fac copiilor investigații nu găsesc medicamentele”, explică Irimia.

Reamintim că Executivul a modificat în luna martie metodologie de calcul la medicamente și a impus reducerea, într-o singură etapă, cu 35%, a prețului medicamentelor inovative care își pierd patentul.

Industria dar și asociații ale pacienților au contestat decizia Guvernului încă din momentul în care proiectul de hotărâre a fost pus în dezbatere publică. Concluzia principală a industriei farma a fost: Un singur act guvernamental pune în pericol 48% din piață.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: