joi

29 februarie, 2024

24 ianuarie, 2011

Cea mai mare scurgere de informaţii din istoria conflictului din Orientul Mijlociu. Potrivit documentelor publicate de presa internaţională, negociatorii palestinieni au fost de acord, în secret, să accepte anexarea de către Israel a teritoriilor, cu excepţia unui singur cartier – Har Homa, în apropiere de Gilo, afalt în partea de sud a Ierusalimului de Est, care este foarte important, pentru că blochează accesul dintre Betheleem şi Ierusalim. Această propunere fără precedent a fost una dintre concesiile care vor provoca un şoc palestinienilor şi lumii arabe în general. Sute de pagini din arhiva negocierilor palestiniene cu Israelul din ultimii 10 anu au fost obţinute de Al Jazeera TV şi redate de cotidianul britanic The Guardian. Documentele reprezintă o fotografie clară a dezintegrării procesului de pace de 20 de ani, proces care este văzut în prezent ca fiind fără soluţie. Oferta a fost făcută în perioada 2008-2009, înainte de conferinţa de la Annapolis, organizată de George Bush, şi a fost salutată de negociatorul-şef al palestinielor, Saeb Erekat. Liderii israelieni, susţinuţi de guvernul SUA, au delcarat că oferta era inedecvată. Palestinienii au reacţionat deja la publicarea acestor materiale şi susţin că sunt false, sunt fabricate şi trunchiate. (Guardian)

Topul celor prospere naţiuni ale lumii. Cercetătorii unui institut din Marea Britanie, Institutul Legatum din Londra, au publicat rezultatele unui studiu referitor la cele mai “fericite” şi mai prospere 100 de ţări din lume. Fiecare naţiune a fost evaluată pe baza a 89 de variabile, împărţite în 8 subcategorii: economie, antreprenoriat, guvernare, educaie, sănătate, siguranţă, libertatea individuală şi capitalul social. România se află pe locul 51, Bulgaria pe 46, Marea Britanie pe 13. Primele 10 ţări sunt: Norvegia, Danemarca, Finlanda, Australia, Noua Zeelandă, Suedia, Canada, Elveţia, Olanda şi SUA. (Telegraph)

Pentagonul testează în secret o nouă generaţie de avioane spion. Pe deasupra deşertului Mojave, Pentagonul a testat în secret un nou avion care zboară mai sus, planează mai mult şi este mai ecologic decât tot arsenalul aviaţiei americane de luptă. “Acest aparat va schimba cu adevărat tot ce ştim despre aviaţie”, spune secretarul adjunct al apărării Zachary Lemnios. Observatorul Global, fabricat de Monrovia, este mai mare decât un avion 767, se ridică în atmosferă la o înâlţime de 20.000 metri, de două ori mai mult decât Everestul, invizibil pentru cele mai sofisticate rachete antiaeriene. Va avea o vizibilitate de 600 mile în orice direcţie, suficientă pentru a acoepri întregul teritoriu al Afganstanului. (ABC News)


Premierul luxemburghez avertizează că Germania trebuie să fie de acord cu pachetele economice pentru salvarea euro. Şeful Grupului Euro, al celor 17 ţări care au adoptat moneda euro, premierul luxemburghez Jean Claude Juncker, spune că Germania trebuie să participe la  reforma fondului de ajutorare al UE. “Este inevitabil acum să facem în aşa fel încât să avemla dispoziţie circa 440 de miliarde de euro,aşacum am promis în luna mai a anului trecut”, a spus junker într-un interviu. El a precizat că este încrezător că guvernul german nu va ignora acest obiectiv European. (Der Spiegel)

Zeci de mii de belgieni au mărşăluit pe străzile din Bruxelles, cerând formarea guvernului. După şapte luni de impas politic, circa 50.000 de oameni au ieşit în stradă pentru a-şi arăta nemulţumirea, strigând lozinici precum: “Ruşine: o ţară mare, fără guvern”. Belgia este încă divizată politic între vorbitorii de flamandă din nord şi cei de franceză din sud. Un guvern temporar se află la conducerea ţării de la alegerile din iunie 2010. Cel mai mare procent în alegeri l-a obţinut atunci partidul de centru-dreapta Noua Alianţă Flamandă (NVA), condus de Bart De Wever, care doreşte mai multă putere pentru flamanzi şi a susţinut că, în ultimă instanţă, soluţia este indepedenţa. (BBC News)

Preşedintele american a promis că va pune economia la treabă până în 2012. În timpul unei vizite pe care a făcut-o la uzinele General Electric din New York, Barack Obama a anunţat că l-a numit pe şeful acestei companii, Jeffery Immelt, la conducerea unui nou comitet pentru competitivitate şi crearea de noi locuri de muncă. Obama a mai cerut Chinei, în acelaşi discurs, că-şi deschidă comerţul bilateral cu companiile americane. Remarcile sale vin în contextul a ceea ce comentatorii numesc efortul Casei Albe de a-şi atrage de partea sa comunitatea de afaceri din SUA. Deşi  adoptat un pachet de măsuri economice în valoare de 787 miliarde de dolari, Obama a fost criticat pentru felul în care manageriază economia americană, în ultimii doi ani, cea mai dificilă perioadă din punct de vedere economic  din ultimele decenii. (BBC News)

UE îl primeşte pe unul dintre cei mai brutali dictatori ai lumii, preşedintele Uzbekistanului, Islam Karimov. Autorităţile europene au stârnit o nouă controversă, după ce au anunţat, săptămâna trecută că Islam Karimov, preşedintele Uzbekistanului, se va întâlni cu preşedintele CE,Jose Manuel Barroso şi cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Întâlnirile au stârnit extreme de multe critici, iar Barosso a fost şi mai mult criticat pentru că  vizita aceasta a fost planificată în secret. Nu există acreditare media şi nu va fi origanizată o conferinţă de presă. Un purtător de cuvânt al preşedintelui CE a declarat că liderul uzbek ar fi fost invitta de NATO şi autorităţile belgiene, dar acestea au precizat că nici regele, nici ministerul de externe nu se vor întâlni cu Karimov, iar surse din NATO neagă că invitaţia ar fi fost făcută de organizaţia transatlantică. (Independent)


Berlusconi nu va demisiona din cauza acuzaţiilor că a avut relaţii sexuale cu o prostituată minoră.  Premierul Italian Silvio Berlusconi le-a spus colegilor de partid (Partidul Poporul Libertăţii) că nu are intenţia de a demisiona din cauza acuzaţiilor ce I se aduc. Berlusconi i-a acuzat pe magistraţii care investighează acest caz că îl spionează ilegal şi insistă că toată campania contra sa este motivată politic. “Nu voi demisiona şi nu voi fugi”, a spus el, într-o conversaţie telefonică pe care a purtat-o cu membrii partidului pe care-l conduce. Berlusconi a refuzat să discute cu procurorii care vor să-l interogheze cu privire la relaţiile sale cu prostituatele, inclusiv cu tânăra marocană de 18 ani, Ruby, care a participat, pe când avea doar 17 ani, la petrecerile date de premier şi a fost plătită pentru a întreţine relaţii sexuale cu el. (BBC News)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: