marți

20 februarie, 2024

19 decembrie, 2016

privatbankUcraina a anunţat naţionalizarea celei mai mari bănci comerciale din ţară, PrivatBank, în scopul de a evita prăbuşirea sistemului bancar autohton, după ce s-au accentuat zvonurile potrivit cărora banca nu mai poate face față datoriilor, potrivit dw.com.

În PrivatBank este concentrată o treime din depozitele bancare din Ucraina şi are expunere internaţională, în ţările baltice.

Guvernul ucrainean a anunţat că este „100% proprietarul PrivatBank şi garantează funcţionarea neîntreruptă a acestei instituţii, ca şi siguranţa banilor clienţilor săi”.


Preluarea băncii de către statul ucrainean suvine în urma eşecului miliardarilor Igor Kolomoisky şi Gennady Bogolyubov, principali acţionari ai băncii, de a aduce capital nou pentru o salva, potrivit Bloomberg.

Banca era cunsocută din relatările e presă pentru creditele sortite din stat să fie neplătite, fiind acordate acționarilor și a altor clienți apropiați. Igor Kolomoisky a fost una dintre cele dintâi ține ale campaniei președintelui ucrainian Petro Poroshenco împotriva corupției. Până la 90% dintre creditele acordate de bancă îl aveau ca destinatar pe Igor Kolomoisky, potrivit unui analist citat de dw.com.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: