duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 octombrie, 2011

România are un risc fiscal apropiat de media Uniunii Europene, reflectând vulnerabilităţi legate de necesarul de finanţare actual şi proiectat al statului, potrivit unui raport al Comisiei Europene, citat de Mediafax.

Potrivit raportului, riscul fiscal al României este de două ori mai mic decât cel al Greciei, potrivit raportului „Reforme fiscale în statele membre 2011”.

Indicatorul de risc fiscal ia în calcul informaţii despre nivelul datoriilor statului, datorii ca procentaj din PIB scadente în termen de 24 de luni, dobânda implicită pentru datoria suverană şi decalajul balanţei primare (necesarul de împrumut fără plata dobânzilor pentru datoriile consolidate) faţă de o situaţie care ar conduce la convergenţa datoriei către 60% din PIB până în 2020.


O valoare ridicată a indicatorului de risc fiscal denotă nevoia urgentă de adoptare a unor măsuri fiscale substanţiale, se arată în raportul executivului european.

Indicatorul reflectă riscuri care dacă s-ar materializa ar pune presiune pe situaţia fiscală şi ar conduce la o creştere bruscă a necesarului de finanţare pe partea fiscală. Indicatorul evaluează riscul relativ, nu nivelul de risc absolut pe care îl prezintă fiecare ţară ci mai degrabă modul în care influenţează statele membre.

Pentru România, indicatorul calculat de CE se situează la 0,54 puncte, uşor peste media UE, de 0,51 puncte.

Grecia prezintă cel mai ridicat risc din UE, de 1,02 puncte, urmată de Italia, cu 0,88 puncte.


În Europa Centrală şi de Est, Bulgaria prezintă cel mai redus risc fiscal, de numai 0,08 puncte, în timp ce în Ungaria acesta este cel mai ridicat, de 0,82 puncte.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Polonia şi Cehia se situează sub media UE, cu 0,48 puncte, respectiv 0,32 puncte.

Luxemburg, cu un risc fiscal de minus 0,05 puncte, este statul UE cu cea mai solidă situaţie fiscală, conform raportului CE.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: