marți

19 martie, 2024

20 iulie, 2020

Direcția de Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF are în derulare mai multe controale în domeniul comerțului electronic.

Vizați sunt operatorii care nu sunt înregistrați corespunzător, care subdeclară sau nu declară valoarea veniturilor, precum și cei care folosesc entități interpuse cu un comportament fiscal neadecvat, se arată într-un răspuns transmis de ANAF la solicitarea cursdeguvernare.ro.

Controalele vin în contextul în care Guvernul a aprobat la jumătatea lunii iunie o serie de facilități fiscale pentru companiile din sectorul HoReCa, impactul bugetar al acestora fiind estimat la 250 de milioane de lei.


Sursele declarate de acoperire a deficitului sunt ”acțiunile ANAF de consolidare a monitorizării și controalelor în domeniul comerțului electronic, sporirea măsurilor de combatere a fraudei fiscale, mai ales în domeniul TVA, inclusiv a fraudei transfrontaliere în acest domeniu”, potrivit notei de fundamentare a OUG-ului inițiat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Întrebați de cursdeguvernare.ro în ce stadiu se află aceste controale și care sunt companiile vizate, reprezentanții Fiscului au precizat că ”la nivelul Direcției Generale Antifraudă Fiscală există în derulare acțiuni ce vizează domeniul comerțului electronic, iar selecția cazurilor instrumentate are la bază criteriile care vizează desfășurarea unor activități de comercializare de bunuri ori prestare de servicii fără îndeplinirea obligațiilor referitoare la:

  • formele de constituire și înregistrare la organele fiscale,
  • subdeclararea sau nedeclararea veniturilor realizate,
  • interpunerea unor entități cu un comportament fiscal neadecvat pe lanțul de achiziție potrivit analizelor de risc efectuate pe baza informațiilor disponibile la nivelul ANAF coroborate cu cele obținute in conformitate cu Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare”.

În cadrul controalelor efectuate în acest domeniu sunt vizate obiective precum:

  • legalitatea și conformitatea declarațiilor fiscale;
  • corectitudinea și exactitatea îndeplinirii obligațiilor fiscale de către contribuabil/plătitor;
  • respectarea prevederilor legislației fiscale/contabile și a disciplinei financiare;
  • constatarea situațiilor de fapt care atrag influențe fiscale.

”Până în prezent, acțiunile de control desfășurate au relevat faptul că cele mai des întâlnite nereguli sunt cele semnalate anterior, respectiv desfășurarea unor activități neautorizate, fără îndeplinirea obligațiilor de înregistrarea fiscală , precum și nedeclararea sau subdeclararea veniturilor realizate”, au transmis reprezentanții ANAF.

HoReCa, venituri de 3,4 miliarde de lei la bugetele statului


Companiile din HoReCa au fost scutite la jumătatea lunii iunie de plata impozitului specific pentru o perioadă de 90 de zile. Guvernul a decis totodată prelungirea unor măsuri instituite în contextul pandemiei, cum ar fi prorogarea unor termene sau neplata TVA pentru importurile de echipamente medicale până la sfârșitul lunii octombrie.

Impactul măsurilor este de circa 250 de milioane de lei.

”Acoperirea impactului bugetar negativ se va realiza prin acțiunile ANAF de consolidare a monitorizării și controalelor în domeniul comerțului electronic, sporirea măsurilor de combatere a fraudei fiscale, mai ales în domeniul TVA, inclusiv a fraudei transfrontaliere în acest domeniu. Aceste acțiuni vor fi susținute și prin procesul de conectare a aparatelor de marcat electronice la sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale al Agenției Naționale de Administrare Fiscală”, se arată în nota de fundamentare a OUG.

Industria ospitalității a contribuit în 2019 cu 3,4 miliarde de lei la bugetele statului (impozit pe profit, venit, contribuțiile angajaților etc).

”Suma colectată de ANAF la bugetul general consolidat de la companiile și angajații care desfășoară activități în industria turismului în anul fiscal 2019 a fost de 3,44 miliarde de lei”, au comunicat reprezentanții ANAF la solicitarea cursdeguvernare.ro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: