duminică

21 aprilie, 2024

24 noiembrie, 2011

România şi Bulgaria nu respectă normele UE aplicabile pieţei gazelor naturale, iar cetăţenii celor două ţări nu au posibilitatea de a obţine oferte de la alte state membre, în condiţiile în care pieţele nu sunt suficient de integrate. Ca urmare, Comisia Europeană a decis să sesizeze Curtea de Justiţie în cazul celor două ţări

Potrivit unui comunicat oficial, Comisia Europeană consideră că în Bulgaria și în România capacitatea întreruptibilă de flux inversat (cunoscută și sub denumirea de „ backhaul”) nu este pusă la dispoziție la toate punctele de interconectare. Includerea capacității de flux inversat este esențială pentru utilizarea rețelei la capacitatea sa maximă, iar capacitatea întreruptibilă și serviciile pe termen scurt sunt vitale pentru intrarea pe piață a noilor operatori.

În plus, în România operatorul sistemului de transport (OST) nu respectă integral cerințele UE în materie de transparență. În absența informațiilor referitoare la capacitatea disponibilă, este imposibil ca piața gazelor naturale să devină cu adevărat competitivă și ca noii operatori să aibă acces la piețe.


Încălcările sesizate de Comisia Europeană se referă la nerespectarea de către statele membre a obligațiilor legale care le revin în temeiul Regulamentului privind gazele naturale [Regulamentul (CE) nr. 715/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 iulie 2009 privind condițiile de acces la rețelele pentru transportul gazelor naturale, care a înlocuit la 3 martie 2011 Regulamentul (CE) nr. 1775/2005 ].

Comisia asigură monitorizarea procedurilor în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, care au fost inițiate în iunie 2009 printr-o scrisoare de punere în întârziere, urmată de avize motivate în iunie 2010 (a se vedea IP/10/836 și MEMO/10/275 ).

Comisia Europeană afirmă însă că, de la declanşarea procedurilor, Bulgaria și România au înregistrat progrese în privința eliminării deficiențelor. Totuși, deoarece nu a fost încă atinsă deplina conformitate, Comisia a decis să sesizeze Curtea de Justiție.

(Citeşte mai mult pe cronicaeuropeana.ro)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: