Proiectele de inteligență artificială (IA) trebuie să fie transparente, să fie supravegheate de oameni, să dispună de algoritmi siguri şi să respecte regulile referitoare la protecţia datelor, reiese dintr-un set de recomandări transmise de Comisia Europeană sectoarelor economice, institutelor de cercetare și autorităților publice interesate dezvoltarea și utilizarea inteligenței artificiale.
Inteligența artificială poate aduce beneficii într-o gamă largă de sectoare, cum ar fi asistența medicală, consumul de energie, automobilele, agricultura, schimbările climatice și gestionarea riscurilor financiare. De asemenea, IA poate contribui la detectarea fraudelor și a amenințărilor cibernetice și le permite autorităților de aplicare a legii să combată criminalitatea într-un mod mai eficient. IA aduce însă și noi provocări pentru viitorul locurilor de muncă și ridică probleme juridice și etice, notează CE.
”Dimensiunea etică a IA nu este o caracteristică tehnică de lux sau o simplă funcție accesorie. Doar dacă simțim că putem avea încredere în tehnologia bazată pe IA, putem beneficia pe deplin, ca societate, de toate avantajele pe care le aduce aceasta. O inteligență artificială etică este o propunere care aduce beneficii tuturor părților și care poate deveni un avantaj competitiv pentru Europa, dacă aceasta va ști să se impună ca lider în domeniul dezvoltării unei inteligențe artificiale centrate pe factorul uman, în care oamenii simt că pot să aibă încredere”, a declarat Vicepreședintele pentru piața unică digitală, Andrus Ansip.
Șapte aspecte esențiale pentru o inteligență artificială în care să putem avea încredere
- Implicare și supraveghere umană: sistemele de IA ar trebui să faciliteze existența unor societăți echitabile prin sprijinirea implicării factorului uman și a respectării drepturile fundamentale, fără să reducă, să limiteze sau să compromită autonomia umană.
- Robustețe și siguranță: o IA în care putem avea încredere presupune ca algoritmii să fie siguri, fiabili și suficient de solizi pentru a face față erorilor sau inconsecvențelor de pe parcursul întregului ciclu de viață al sistemelor de IA.
- Respectarea vieții private și guvernanța datelor: cetățenii ar trebui să dețină controlul deplin asupra propriilor date, care să nu fie utilizate în scopuri prejudiciabile sau discriminatorii.
- Transparență: ar trebui asigurată trasabilitatea sistemelor de IA.
- Diversitate, nediscriminare și echitate: sistemele de IA ar trebui să țină seama de întreaga gamă de abilități, competențe și cerințe din partea factorului uman și să asigure accesibilitatea.
- Bunăstare societală și de mediu: sistemele de IA ar trebui utilizate pentru a accelera schimbările sociale pozitive și pentru a favoriza dezvoltarea durabilă și responsabilitatea ecologică.
- Responsabilitate: ar trebui instituite mecanisme care să asigure responsabilitatea și răspunderea sistemelor de IA și a acțiunilor acestora.
Comisia a înființat un grup de experți la nivel înalt privind inteligența artificială, format din 52 de experți independenți, reprezentând mediul academic, industria și societatea civilă.
Grupul a publicat un prim proiect de orientări etice în decembrie 2018, urmat de o consultare a părților interesate și de reuniuni cu reprezentanți ai statelor membre pentru a obține feedback. Aceste eforturi vin, de asemenea, în continuarea planului coordonat pentru promovarea dezvoltării și a utilizării inteligenței artificiale în Europa, elaborat împreună cu statele membre, care a fost prezentat tot în decembrie 2018.