joi

11 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 noiembrie, 2011

România va înregistra o creştere economică de 1,7 la sută din PIB la finalul anului 2011 şi de 2,1 la sută din PIB anul viitor, relevă previziunile economice de toamnă ale Comisiei Europene, prezentate joi la Bruxelles de comisarul european pentru afaceri economice şi monetare Olli Rehn – citat de AGERPRES.

„Progresele în aplicarea măsurilor cerute în cadrul programelor de asistenţă financiară multilaterală cu UE, FMI şi Banca Mondială au redus dezechilibrele anterioare şi au ajutat la recâştigarea încrederii în ţară din partea investitorilor. În urma încheierii cu succes a programului de asistenţă pentru balanţa de plăţi 2009-2011, România a revenit pe pieţele financiare şi se finanţează acum atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă. (…) Este de aşteptat ca în 2012 creşterea să înregistreze o accelerare moderată până la 2,1% din PIB. Cererea externă este de aşteptat să rămână un sprijin, dar va fi mai redusă anul viitor ca urmare a înrăutăţirii situaţiei economice în Europa şi în alte părţi ale lumii”, menţionează CE.

Potrivit aceluiaşi studiu, consumul public nu este de aşteptat să contribuie mult la creştere în anul 2012, ca urmare a constrângerilor impuse de nevoia de consolidare fiscală şi de reducerea continuă a ocupării forţei de muncă în sectorul public. Anul viitor, un factor important de creştere vor fi investiţiile, dată fiind nevoia economiei româneşti de modernizare a infrastructurii publice, în parte cu ajutorul co-finanţării din fondurile structurale de la UE.


Documentul arată că rata şomajului va fi de 8,2 la sută în 2011 şi de 7,8 sută în anul 2012. În anul 2013, creşterea PIB în ţara noastră ar urma să fie de 3,4 la sută, iar rata şomajului de 7,4 la sută, conform aceloraşi previziuni.

În ceea ce priveşte rata inflaţiei, executivul comunitar estimează că în România acest indicator va fi de 5,9 la sută în acest an, urmând să scadă la 3,4 la sută în anul viitor, nivel la care va rămâne şi în anul 2013. ”Pe termen mediu, riscurile privind o creştere a inflaţiei se menţin, deşi presiunile inflaţioniste s-au redus uşor în vara acestui an. În al doilea trimestru din 2011, în urma unei succesiuni de şocuri ale creşterii preţurilor, România încă era statul membru cu cea mai ridicată inflaţie din UE (8,4 la sută în mai 2011)”, mai reţine studiul CE.

Deficitul public al ţării ar urma să scadă de la 6,9 la sută din PIB în anul 2010 la 4,9 la sută în acest an. Măsurile de austeritate luate în iulie 2010 de către autorităţile române – continuă executivul UE în previziunile sale – au continuat să aibă un efect degresiv asupra deficitului în prima jumătate a anului 2011.

Previziunile de toamnă ale CE mai indică faptul că datoria publică brută a României va ajunge la 34 la sută din PIB în acest an şi la 35,8 la sută în anul viitor, în timp ce în UE acesta va fi de 82,5 la sută din PIB în acest an şi de 84,9 la sută anul viitor.


La nivelul Uniunii Europene, creşterea PIB va fi de 1,6 la sută în acest an, iar anul viitor se va reduce la 0,6 la sută, în timp ce în zona euro creşterea va fi de 1,5 la sută în acest an şi de 0,5 la sută în 2012. Prognoza CE mai indică faptul că rata şomajului în UE va fi de 9,7 la sută în acest an şi de 9,8 la sută anul viitor, iar în zona euro de 10 la sută în acest an şi 10,1 la sută anul viitor.

Rata inflaţiei în UE va ajunge la 3 la sută la finalul acestui an şi la 2 la sută anul viitor, în timp ce în zona euro valorile indicatorului vor fi de 2,6 la sută în acest an şi de 1,7 la sută în anul 2012.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: