miercuri

17 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 martie, 2013

Comisia Europeană a propus norme de implementare a inițiativei privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, în vederea combaterii șomajul la nivelul acestei categorii de populație, informează un comunicat al CE.

Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor a fost propusă de Consiliul European din 7-8 februarie 2013, cu un buget de 6 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor va sprijini, în mod special, tinerii care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare, din acele regiuni ale Uniunii unde rata șomajului în rândul tinerilor a depășit 25 % în 2012. Ea se va concentra pe integrarea acestor tineri pe piața muncii.


Prin urmare, fondurile alocate inițiativei privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor urmează să fie utilizate pentru a consolida și accelera măsurile descrise în Pachetul de măsuri privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor din decembrie 2012.

Conform „garanției pentru tineret”, statele membre trebuie să ia măsuri pentru a se asigura că tinerii cu vârsta de până la 25 de ani beneficiază de oferte de bună calitate, atât pentru încadrarea în muncă, cât și pentru continuarea educației, pentru ucenicie sau pentru un stagiu de formare, în termen de patru luni de la terminarea școlii sau de la data la care au devenit șomeri.

În ceea ce privește fondurile, 3 miliarde de euro vor proveni dintr-o linie bugetară dedicată ocupării forței de muncă în rândul tinerilor, la care se vor adăuga cel puțin 3 miliarde de euro din Fondul social european.

Date fiind dificultățile bugetare cu care se confruntă în prezent statele membre ca urmare a crizei economice, acestea vor avea obligația de a completa cu propriile contribuții financiare numai contribuția provenită din Fondului social european.


Tinerii au fost deosebit de grav afectați de criza economică.

În ianuarie 2013, în UE rata șomajului în rândul tinerilor a fost de peste două ori mai mare decât rata șomajului în rândul adulților, situându-se la 23,6 %.

Există 7,5 milioane de tineri europeni (cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani) care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare în UE.

Șomajul în rândul tinerilor a atins un nivel deosebit de ridicat în anumite regiuni. Acest lucru nu constituie o problemă numai pentru persoanele vizate, ci reprezintă totodată o amenințare gravă la adresa coeziunii sociale în UE, riscând să aibă un impact negativ pe termen lung asupra potențialului economic și competitivității Europei.

Articole recomandate:

Etichete: , , , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: