joi

28 martie, 2024

10 august, 2012

Comisia Europeană are date incomplete privind listele electorale de la referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, susține vineri Guvernul României, după ce președintele CE, Jose Manuel Barroso, a cerut Executivului de la București și transmită Curții Constituționale, fără întârzieri nejustificate, listele electorale ”relevante”.

”In ceea ce priveste masurile privind transmiterea listelor electorale catre Curtea Constitutionala, este evident ca informatiile de care dispune Comisia Europeana pe acest subiect sunt incomplete. Listele solicitate de Curte, la care se face referire sunt in responsabilitatea Biroului Electoral Central, iar verificarea lor se face in termenul stabilit de Curtea Constitutionala”, a precizat Guvernul, într-un comunicat de presă.

În context, Palatul Victoria invocă posibilitatea ca Barroso să nu fi fost informat privind termenul de 31 august fixat de Curtea Constituțională pentru ca Guvernul să transmită listele.


”Subliniem ca exista un termen fixat prin decizie a Curtii (31 august a.c.) pentru a primi listele si nu exista niciun indiciu care sa infirme dorinta de incadrare in acest termen. Este foarte posibil ca presedintele Barroso sa nu fi fost informat de existenta unui termen de raspuns fixat chiar de Curtea Constitutionala”, se mai arată în comunicat.

”În egala masura, Guvernul isi reafirma angajamentul de a raspunde intocmai si la timp tuturor solicitarilor venite fie din partea Curtii Constitutionale, fie a partenerilor europeni ai Romaniei”, a adăugat sursa citată.

Guvernul: Barroso completează apelul lui Victor Ponta

În comunicat, Guvernul României susține că, prin scrisoarea lui Barroso, Comisia Europeană arată că observă pentru prima oară că președintele suspendat al României, Traian Băsescu, și PDL pot fi făcuți răspunzători pentru presiuni asupra Curții Constituționale.

”Este pentru prima data cand Comisia Europeana observa in mod oficial ca Traian Basescu si PDL pot fi facuti raspunzatori pentru presiuni la adresa Curtii Constitutionale”, consideră Guvernul.


De asemenea, Palatul Victoria este de părere că președintele Comisiei Europene face apel la toate forțele din România pentru rezolvarea crizei politice.

„Mesajul domnului Barroso vine practic in continuarea si totodata completarea apelului pe care premierul Romaniei, dl. Victor Ponta l-a lansat de curand tuturor cei implicati in rezolvarea crizei politice. Este vorba despre un indemn la ratiune, respect reciproc, respect pentru deciziile Curtii Constitutionale, abtinere de a prejudeca decizii ale institutiilor in drept”, susține Executivul Ponta.

”Guvernul Romaniei reia apelul adresat tuturor fortelor politice sa se abtina de la exercitarea oricarei presiuni asupra Curtii Constitutionale si sa inceteze cu amenintarile la adresa functionarilor publici si a autoritatilor administratiei publice locale”, adaugă sursa citată.

Totodată, Guvernul României ”remarca mesajul echilibrat adresat” de Barroso, ”de fapt tuturor actorilor politici din Romania”.

Comunicatul este asumat de Biroul de presă al Guvernului.

Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso i-a transmis, vineri, premierului român Victor Ponta o scrisoare în care își exprimă ‘îngrijorarea profundă’ privind evoluţiile legate de validarea referendumului din România, și cere Guvernului să transmită Curții Constituționale, fără întârzieri nejustificate, listele electorale relevante.

“Sunt profund îngrijorat în legătură cu recentele evoluţii privind validarea referendumului de către Curtea Constituţională (…)”, se arată în scrisoarea semnată de preşedintele CE, citată de Agerpres.

Ce i-a mai spus Barroso lui Ponta în scrisoarea de vineri:

  • “Acum este crucial ca Guvernul român să răspundă fără nicio întârziere nejustificată solicitărilor Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte transmiterea listelor electorale relevante, astfel încât Curtea să-şi poată exprima în cât mai scurt timp decizia finală privind referendumul”, atrage atenţia Barroso.
  • ‘Este extrem de important’ ca, în acest context, Curtea Constituţională să fie lăsată să-şi clarifice ea însăşi poziţia în cazul în care consideră acest lucru necesar, ‘iar toate celelalte părţi ar trebui să se abţină de la a face propriile interpretări’.
  • Comisia Europeană este ”îngrijorată în legătură cu acuzaţiile de presiune şi intimidare a judecătorilor Curţii Constituţionale” care au fost aduse atenţiei Executivului UE.
  • “Am încredere că dvs. (premierul Victor Ponta – n.r.) şi Guvernul dvs. veţi lua, în interesul României şi al cetăţenilor săi, deciziile necesare pentru implementarea angajamentelor pe care vi le-aţi asumat”.
  • “Implementarea deplină şi riguroasă a tuturor recomandărilor stabilite în raportul de la 18 iulie este esenţială pentru credibilitatea şi stabilitatea economică şi financiară a României”.
  • Fac apel ‘la toate forţele politice din România, din guvern şi din opoziţie, să acţioneze cu responsabilitate şi reţinere şi să-şi concentreze atenţia extrem de ferm pe nevoia urgentă de revenire la stabilitate’.
  • “Comisia Europeană va continua să monitorizeze situaţia îndeaproape şi va acorda o atenţie specială evoluţiilor de după referendum în raportul său viitor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare” care va fi publicat până la sfârşitul anului.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: