marți

28 mai, 2024

21 septembrie, 2020

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) salută promovarea de către FTSE Russell a pieței de capital din România la statutul de piață emergentă și includerea în indicii relevanți, începând cu luna septembrie 2020, a acțiunilor Banca Transilvania și Nuclearelectrica, ambele îndeplinind criteriile de dimensiune și de lichiditate necesare.

Promovarea vine la un an de la anunțul oficial, confirmând astfel capacitatea tuturor participanților la piața de capital de a-și concentra eforturile și acțiunile spre identificarea și urmărirea în mod consecvent a unui scop comun.

Potrivit unui comunicat al organizației,  includerea în categoria piețelor emergente de către FTSE Russell susține eforturile pieței de capital de creștere a fluxurilor investiționale către piața românească, având în vedere că fondurile străine care investesc pe pieţele emergente sunt estimate la o valoare de aproximativ 30 de ori mai mare faţă de fondurile care se concentrează pe pieţele de frontieră.


„Includerea României în categoria piețelor secundare emergenete de către FTSE Russell este un anunț așteptat cu multă emoție de comunitatea financiară pentru că vine să confirme eforturile susținute ale tuturor părților implicate în îmbunătățirea cadrului de reglementare și infrastructurii pieței de capital din țara noastră. Promovarea pieței de capital a fost pentru mulți ani un obiectiv strategic urmărit de Romania și Bursa de Valori București și transmite un semnal pozitiv investitorilor investiționali care fie au ales să aibă încredere în piața de capital din România, fie urmăresc diversificarea portofoliului de investiții.

Acest succes nu este însă un capăt de drum, astfel că presiunea resimțită la nivelul economiei globale și provocările pe care le avem de depășit la nivelul economiei naționale impun continuarea colaborării constructive dintre autoritățile de reglementare, participanții la piață și asociațiile profesionale pentru a susține creșterea atractivității și accesibilității pieței de capital românești pentru toate categoriile de investitori.”, a declarat Cristian Agalopol, coordonatorul Grupului de Lucru pentru servicii Financiare din cadrul CDR.

Piaţa de capital din România a întreprins eforturi semnificative în ultimii 5 ani în direcția promovării sale la statutul de piaţă emergentă de către instituțiile specializate, atingerea acestui obiectiv mult așteptat fiind rezultatul efortului conjugat al instituțiilor publice cu atribuții în domeniul pieței financiare și al reprezentanților mediului privat, în directă colaborare cu Bursa de Valori București și cu implicarea activă și constantă a organizațiilor membre ale Coaliției pentru Dezvoltarea României.

„Statutul de piață emergentă este un semnal important de încredere internațională în rolul și potențialul economic al României. Suntem încrezători că vom vedea o dezvoltare accelerată a pieței de capital locale”, a declarat Dragoș Petrescu, coordonatorul CDR.


Obținerea statutului de piață emergentă este un obiectiv asumat de Coaliția pentru Dezvoltarea României și menționat în acordul de cooperare semnat cu Guvernul României încă din anul 2015, pornind de la recunoașterea nevoii de dezvoltare a pieței de capital locale și de transformare a acesteia întrun real instrument de finanțare a economiei, funcțional și eficient pentru mediul de afaceri, cu un potențial semnificativ de a contribui la creșterea sustenabilă a economiei românești.

CDR este o inițiativă privată construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi și reunește organizații cum sunt Camera Americană de Comerț în România (AmCham), Camera Franceză de Comerț în România (CCIFER), Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerț și Industrie Română-Germană (AHK), Romanian Business Leaders (RBL), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Confederația Patronală Concordia (CPC) şi Consiliul Naţional al Ȋntreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: