Și aleșii care și-au angajat rude la biroul de parlamentar înainte de august 2013 se află în conflict de interese, a decis marți Curtea Constituțională a României.
CCR a admis sesizarea unor deputați privind dispozițiile legii pentru interpretarea articolului referitor la dezincriminarea conflictului de interese.
Legea a fost declarată integral neconstituțională, așa încât nu poate fi modificată, așa încât pică cu totul, nu mai poate fi trimisă la promulgare.
„S-a admis obiecția de neconstituționalitate privind Legea de modificare a statutului deputaților și senatorilor, cu majoritate de voturi, legea a fost declarată neconstituțională în integralitatea ei”, a declarat marți judecătorul CCR Daniel Morar.
Decizia a fost luată cu majoritatea de voturi, după ce pronunțarea pe acest caz a fost amânată de trei ori.
„Cu majoritate de voturi, Curtea a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată şi a constatat că Legea pentru interpretarea art.38 alin.(11) din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor este neconstituţională în integralitatea sa.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului”, anunță un comunicat al CCR.
Legea care prevede că aleşii care şi-au angajat rudele la cabinetul parlamentar înainte de 21 august 2013 nu pot fi acuzaţi de conflict de interese a fost atacată la CCR de 98 de deputaţi de la PSD, UDMR, minorităţi, plus un reprezentant PNL.
Ce s-a contestat
Sesizarea a vizat dispoziţiile Legii pentru interpretarea art.38 alin.(11) din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor.
Legea a fost votată pe 22 iunie 2016, de plenul reunit al celor două Camere, cu 306 voturi „pentru” şi o abţinere.
Inițiatorii acestui proiect (parlamentari PSD și UDMR) considerau că interdicția angajării rudelor la biroul de parlamentar trebuie luată în considerare doar din momentul în care ea a fost introdusă în Statutul senatorilor și deputaților, adică începând de la data de 21 august 2013.
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a criticat iniţiativa, explicând că interdicția era deja clar instituită prin dispoziţiile art. 70 şi 71 din Legea nr. 161/2003 şi ale art. 301 din Codul Penal – prevederi care reglementează conflictul de interese în materie administrativă şi penală.
Legea pentru dezincriminarea acestor conflicte de interese a fost introdusă în parlament după ce ANI a constatat, în octombrie 2015, că 32 de actuali sau foşti parlamentari, printre care Kelemen Atilla, Mădălin Voicu, Ion Stan, Mihăiţă Calimente, Bogdan Ciucă, Iulian Iancu şi Ion Mocioalcă, au fost în conflict de interese pentru că şi-au angajat rudele la birourile parlamentare.