CCR a declarat neconstituțională, în ansamblul său, legea care îi obligă pe intermediari de carburanți să dețină depozite speciale de depozitare pentru a obţine autorizaţia de funcţionare.
Proiectul de modificare a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal a fost inițiat de un parlamentar PMP și a fost adoptat la începutul lunii septembrie, cu voturile unei majorități formate din deputaţii PSD, PMP şi UDMR.
Nota de fundamentare pretexta că măsura ar fi necesară pentru combaterea evaziunii fiscale.
Legea a fost criticată și apoi atacată la CCR de USR și PNL. “Este vorba de o inițiativă care exclude de pe piață micii comercianți de carburanți prin obligarea lor de a deține depozite proprii angro. Totul este făcut sub același pretext veșnic al combaterii evaziunii fiscale. Statul vrea să controleze distribuția carburanților, dar tot ce face este să elimine comercianți de pe piață și să cauzeze pierderea unor locuri de muncă, totul pentru a servi o singură companie mare“, scria Claudiu Năsui pe Facebook.
Proiectul a fost criticat dur inclusiv și de jucătorii de pe piața distribuției de carburanți. Atât Asociaţia Distribuitorilor de Produse Petroliere (ADPP), cât şi Asociaţia Română a Petrolului (ARP) acuză distorsionarea pieţei. Comisiile de specialitate din Senat au avizat negativ propunerea, iar comisia de raport a recomandat respingerea. Guvernul şi Consiliul Concurenţei au transmis puncte de vedere negative, avertizând că se afectează grav piața distribuției de carburanți.
Ce prevede legea:
Conform noii legi, operatorii economici care doresc să distribuie şi să comercializeze angro băuturi alcoolice, tutun prelucrat şi produse energetice – benzine, motorine, petrol lampant, păcură (CLU, CLG, CTL, combustibil ecologic pentru centrale termice, etc.), gaz petrolier lichefiat şi biocombustibili – sunt obligaţi să se înregistreze la autoritatea competentă potrivit prevederilor stabilite prin ordin al preşedintelui ANAF.
În vederea obţinerii atestatului de comercializare, operatorii economici care intenţionează să distribuie şi să comercializeze angro produse energetice au obligaţia îndeplinirii următoarelor condiţii, la data la care depun cererea şi pe perioada comercializării produselor energetice:
- a) să deţină spaţii de depozitare corespunzătoare, în proprietate sau folosinţă, contract de locaţiune, contract de comodat sau cu orice titlu legal;
- b) depozitul angro trebuie să fie dotat cu rezervoare verificate metrologic care să permită în orice moment determinarea stocurilor faptice;
- c) depozitul angro trebuie să fie dotat cu sisteme de gestiune a stocurilor, conectate cu rezervoarele de carburaţi, care să permită monitorizarea mişcării produselor energetice şi determinarea în orice moment a cantităţilor intrate, ieşite, precum şi a stocurilor, pe fiecare tip de produs energetic şi furnizor;
- d) depozitul angro trebuie să fie dotat cu un sistem de supraveghere video a rezervoarelor, a zonelor de descărcare/încărcare şi a plăcuţelor de înmatriculare a mijloacelor de transport care asigură aprovizionarea. Stocarea imaginilor înregistrate se face pe o durată de minimum 30 de zile. Sistemul de supraveghere trebuie să funcţioneze permanent, inclusiv în perioadele de nefuncţionare a depozitului angro, chiar şi în condiţiile întreruperii alimentării cu energie electrică de la reţeaua de distribuţie.
Cantităţile de produse energetice comercializate în baza atestatului trebuie să fie recepţionate şi livrate fizic doar din depozitul angro autorizat.