marți

24 mai, 2022

CCR – componența politică după noile numiri. Ultima nominalizare – a președintelui Iohannis- îl va înlocui pe Augustin Zegrean

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 iunie, 2016

attila vargaCamera Deputaților l-a votat miercuri pe deputatul UDMR Attila Varga (foto) pentru a ocupa una dintre cele trei poziții de judecători CCR care se vacantează în iulie.

Pe 13 iulie încetează mandatele a trei dintre actualii magistrați ai Curții Constituționale:

  • Valentin-Zoltan Puskas, numit de Senat, la propunerea UDMR
  • Tudorel Toader, numit de Camera Deputaților la propunerea PNL și
  • Augustin Zegrean, numit de fostul președinte Traian Băsescu

Attila Varga îl înlocuiește pe Tudorel Toader, care a avut o carieră academică și a obținut titlul de profesor universitar în 2003.  Este decan al Facultăţii de Drept – Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi, din ianuarie 2004.


Deputatul UDMR a primit, miercuri, 254 de voturi pentru și 3 împotrivă.

Născut în 1963, Attila Varga a absolvit în 1986 Facultatea de Drept din cadrul Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. A fost jurisconsult până în 1990, iar de 27 de ani este deputat UDMR.

marian enacheMarți, senatorii și-au ales și ei persoana desemnată pentru CCR:  Marian Enache (foto), deputat independent (fost UNPR), a fost ales cu 80 de voturi pentru și 37 împotrivă pentru a-l înlocui pe Valentin-Zoltán Puskás.

Cel din urmă a fost senator UDMR trei mandate (ales în 1996, 2000 și 2004) înainte de a fi desemnat magistrat CCR.


Marian Enache a terminat Facultatea de Drept în 1977, iar între 1990 și 1992 a fost deputat și vicepreședinte FSN (strămoșul actualului PSD).

A mai fost deputat (PSDR), între 1996 și 2000. În 2012 a fost ales în Camera Deputaților, din nou,  dar ca reprezentant al UNPR.

Marian Enache a fost și consilier al președintelui Ion Iliescu, fiind considerat la vremea respectivă un apropiat al acestuia, iar între 1993 și 1996 a ocupat postul de ambasador în Republica Moldova.

Mai rămâne un singur loc de ocupat la CCR (fotoliul pe care-l va elibera Augustin Zegrean, fostul președinte CCR), iar cel care trebuie să desemneze acest judecător este președintele Klaus Iohannis.

Cine sunt ceilalți șase magistrați ai CCR:

Daniel Morar – fost procuror-șef al DNA (numit de fostul președinte Traian Băsescu)

Ștefan Minea – profesor universitar, fost șef al catedrei de drept public de la Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca (a fost desemnat de PDL)

Valer Dorneanu – a fost procuror înainte de Revoluție, apoi expert la UGSR (sindicatul din timpul comunismului). După 1990 a devenit consilier al lui Ion Iliescu și apoi deputat PSD (a fost susținut la CCR de PSD)

Mona Pivniceru – judecătoare și fost minsitru al Justiției, apropiată a condamnaților Relu Fenechiu și Mihail Vlasov (a fost propusă la CCR de către PNL)

Petre Lăzăroiu – a fost jurisconsult până în 1990, după care a devenit judecător financiar  la Curtea de Conturi. Din 2004 a devenit avocat, până în 2008, când Traian Băsescu l-a desemnat judecător constituțional

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Simona Maya Teodoroiu – fost secretar de stat în Minsiterul Justiției și la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS), ea l-a înlocuit anul trecut pe Toni Greblă (acuzat de DNA de fapte de corupție). La CCR a fost propusă de PSD.

Numirea judecătorilor de la CCR

  • CCR are nouă magistrați: trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.
  • Componenţa Curţii se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani, fiecare din autorităţile competente să efectueze numirile desemnând câte un judecător. Aplicarea acestui sistem de înnoire periodică a fost asigurată, la înfiinţarea Curţii, prin numirea primilor judecători pe durate de 3, 6 şi 9 ani, pentru fiecare din aceste durate fiind desemnat, în mod corespunzător, câte un judecător din fiecare grupă.
  • Mandatul magistraților CCR este de nouă ani.

Președintele CCR este votat de cei nouă membri ai Curții.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: