9 iunie, 2016

attila vargaCamera Deputaților l-a votat miercuri pe deputatul UDMR Attila Varga (foto) pentru a ocupa una dintre cele trei poziții de judecători CCR care se vacantează în iulie.

Pe 13 iulie încetează mandatele a trei dintre actualii magistrați ai Curții Constituționale:

  • Valentin-Zoltan Puskas, numit de Senat, la propunerea UDMR
  • Tudorel Toader, numit de Camera Deputaților la propunerea PNL și
  • Augustin Zegrean, numit de fostul președinte Traian Băsescu

Attila Varga îl înlocuiește pe Tudorel Toader, care a avut o carieră academică și a obținut titlul de profesor universitar în 2003.  Este decan al Facultăţii de Drept – Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi, din ianuarie 2004.


Deputatul UDMR a primit, miercuri, 254 de voturi pentru și 3 împotrivă.

Născut în 1963, Attila Varga a absolvit în 1986 Facultatea de Drept din cadrul Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. A fost jurisconsult până în 1990, iar de 27 de ani este deputat UDMR.

marian enacheMarți, senatorii și-au ales și ei persoana desemnată pentru CCR:  Marian Enache (foto), deputat independent (fost UNPR), a fost ales cu 80 de voturi pentru și 37 împotrivă pentru a-l înlocui pe Valentin-Zoltán Puskás.

Cel din urmă a fost senator UDMR trei mandate (ales în 1996, 2000 și 2004) înainte de a fi desemnat magistrat CCR.


Marian Enache a terminat Facultatea de Drept în 1977, iar între 1990 și 1992 a fost deputat și vicepreședinte FSN (strămoșul actualului PSD).

A mai fost deputat (PSDR), între 1996 și 2000. În 2012 a fost ales în Camera Deputaților, din nou,  dar ca reprezentant al UNPR.

Marian Enache a fost și consilier al președintelui Ion Iliescu, fiind considerat la vremea respectivă un apropiat al acestuia, iar între 1993 și 1996 a ocupat postul de ambasador în Republica Moldova.

Mai rămâne un singur loc de ocupat la CCR (fotoliul pe care-l va elibera Augustin Zegrean, fostul președinte CCR), iar cel care trebuie să desemneze acest judecător este președintele Klaus Iohannis.

Cine sunt ceilalți șase magistrați ai CCR:

Daniel Morar – fost procuror-șef al DNA (numit de fostul președinte Traian Băsescu)

Ștefan Minea – profesor universitar, fost șef al catedrei de drept public de la Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca (a fost desemnat de PDL)

Valer Dorneanu – a fost procuror înainte de Revoluție, apoi expert la UGSR (sindicatul din timpul comunismului). După 1990 a devenit consilier al lui Ion Iliescu și apoi deputat PSD (a fost susținut la CCR de PSD)

Mona Pivniceru – judecătoare și fost minsitru al Justiției, apropiată a condamnaților Relu Fenechiu și Mihail Vlasov (a fost propusă la CCR de către PNL)

Petre Lăzăroiu – a fost jurisconsult până în 1990, după care a devenit judecător financiar  la Curtea de Conturi. Din 2004 a devenit avocat, până în 2008, când Traian Băsescu l-a desemnat judecător constituțional

Simona Maya Teodoroiu – fost secretar de stat în Minsiterul Justiției și la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS), ea l-a înlocuit anul trecut pe Toni Greblă (acuzat de DNA de fapte de corupție). La CCR a fost propusă de PSD.

Numirea judecătorilor de la CCR

  • CCR are nouă magistrați: trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.
  • Componenţa Curţii se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani, fiecare din autorităţile competente să efectueze numirile desemnând câte un judecător. Aplicarea acestui sistem de înnoire periodică a fost asigurată, la înfiinţarea Curţii, prin numirea primilor judecători pe durate de 3, 6 şi 9 ani, pentru fiecare din aceste durate fiind desemnat, în mod corespunzător, câte un judecător din fiecare grupă.
  • Mandatul magistraților CCR este de nouă ani.

Președintele CCR este votat de cei nouă membri ai Curții.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: