cursdeguvernare

luni

7 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

CCR redă puterea CNATDCU în privința doctoratelor plagiate: Curtea a declarat neconstituțională legea Parlamentului privind școlile doctorale

26 octombrie, 2016

curtea-constitutionala-ccrCCR a decis miercuri că legea privind școlile doctorale este neconstituțională. Asta înseamnă că singura autoritate cu atribuții de verificare a acuzațiilor de plagiat și de acordare sau retragere a titlurilor de doctor în științe rămâne Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

„Legea este integral neconstituțională, ordonanța de urgență rămâne în vigoare”, a explicat președintele CCR, Valer Dorneanu.

Sesizările au fost înregistrate de guvern și PNL, iar decizia CCR a fost luată cu unanimitate de voturi.

Argumentele CCR


„Curtea Constituțională a adoptat și sesizarea grupului liberal și sesizarea Guvenului cu privire la neconstituționalitatea ordonanței 4 pentru modificarea Legii învățământului.

Am avut în vedere faptul principal că cele două Camere ale Parlamentului nu au respectat principiul bicameralismului și au adoptat legea într-o formă și într-un conținut foarte diferit decât cel care a început inițiativa legislativă și diferit și de felul cum a adoptat fiecare dintre cele două Camere”, a declarat președintele CCR, Valer Dorneanu, citat de Agerpres.

Au mai existat decizii de acest fel, în care Curtea a arătat că, atunci când se schimbă substanțial conținutul, forma, structura, compoziția legii, nu se respectă principiul bicameralismului,a spus Dorneanu.

Potrivit acestuia, și obiecția Guvernului a fost întemeiată:


„Separat, am considerat că și obiecția Guvernului cu privire la nerespectarea prevederilor din art. 1 alin. 5 din Constituție cu privire la claritatea legii, la previziune, la toate normele de tehnică legislativă nu au fost respectate în cuprinsul acelor adăugiri și modificări care au fost făcute de cele două Camere ale Parlamentului. Deci, legea este integral neconstituțională”, a mai adăugat președintele CCR.

Consecințe

Toate modificările operate de către parlamentari pică, rămâne în aplicare OUG 4/2016. Așadar, CNATDCU își păstrează rolul central în această procedură.

1. Amendamente introduse de parlamentari, printre care cea care lăsa la nivelul universităților decizia de acordare sau de retragere a titlurilor de doctor în științe, trebuie eliminate.

Principala modificare viza scoaterea CNATDCU din procedură – titlul de doctor urma să fie acordat printr-o hotărâre a Senatului univeristăților, iar retragerea titlului să se facă în oglindă, tot la nivelul universităților, nu prin ordin de ministru, ca până acum.

Prin această prevedere ar fi fost eliminată posibilitatea de a pedepsi plagiatul, structurile care pot dispune sancțiuni mult mai grave rămânând fără bază legală pentru a acționa.

Pretextul – autonomia universitară și interesul universităților de a avea școli doctorale de calitate.

Realitatea – Noua formulare nu oferă suficiente garanții de imparțialitate, nici la acordarea și nici la retragerea titlului, spunea președintele în cererea de reexaminare, fiindcă elimină filtrele de control existente acum – CNATDCU și Ministerul Educației.

Un alt amendament cu urmări grave elimina obligativitatea publicării tezelor pe o platformă națională accesibilă publicului larg, ceea ce ar fi încălcat principiile transparenței și nu ar mai fi permis compararea lucrărilor.

2. Procedura în Parlament a OUG 4 trebuie reluată.

3. Până atunci, rămâne în vigoare Ordonanța de Urgență nr. 4/2016, pe care parlamentarii, în special senatoarea Ecaterina Andronescu, au modificat-o pentru a-i salva pe politicienii și apropiații acestora suspectați de plagiat.

4. Cazurile de plagiat aflate în analiză și pentru care CNATDCU a pronunțat o primă decizie de nerespectare a normelor academice (fostul ministru de Interne Petre Tobă și primarul din Voluntari – Florentin Pandele), dar nu și o  hotărâre definitivă, nu mai pot fi salvate de intervenția politicului.

Din păcate, Viorel Barbu, numit pe 16 iunie președinte CNATDCU, și-a dat demisia pe 17 octombrie, după votul din Senat, deoarece n-a dorit să conducă o instituție „cu rol decorativ”.

Cum au încercat parlamentarii să scoată CNATDCU din ecuația plagiatelor

Guvernul a adoptat în luna martie o ordonanță de modificare a Legii Educației, care impunea un control mai riguros al calității lucrărilor de doctorat și o evaluare individuală a tuturor școlilor doctorale.

Ordonanța a fost însă amplu modificată în Camera Deputaților, apoi a suferit noi intervenții în Comisia de învățământ din Senat, comisie condusă de Ecaterina Andronescu, autoare a unora dintre amendamentele discutabile.

Legea a fost trimisă la reexeminare de către președintele Klaus Iohannis, iar pe 10 octombrie Senatul a respins această solicitare – 90 de parlamentari au votat pentru respingere, 6 împotrivă și 12 s-au abținut.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: