vineri

26 aprilie, 2024

27 mai, 2020

Curtea Constituţională a admis miercuri sesizarea președintelui Klaus Iohannis referitoarela neconstituţionalitatea legii ce prevedea că învăţământul preşcolar, şcolar, preuniversitar şi universitar se poate desfăşura şi online pe perioada stării de urgenţă sau de asediu, conform unor surse Agerpres.

Actul normativ, inițiat de PSD, completează Legea Educaţiei Naţionale pentru a crea cadrul normativ în baza căruia activităţile din învăţământul preuniversitar şi universitar să se poată desfăşura şi online. Legea a fost adoptată decizional de Senat în 15 aprilie, după ce a trecut de Camera Deputaţilor fără dezbatere şi vot.

În sesizarea de neconstituţionalitate depusă la CCR, preşedintele Klaus Iohannis susţine că proiectul de lege a fost modificat în Senat fără să fie analizate aspecte importante, precum modul de desfăşurare a activităţii educaţionale sau organizarea examenelor de admitere pentru anul universitar 2020-2021, ceea ce contravine Constituţiei.

(Citiți și: ”Doar 63% din elevi au participat la cursurile online – evaluare UNICEF a învățământului din România în timpul epidemiei”)


Preşedintele Iohannis precizează în sesizare că propunerea legislativă iniţiată de 29 de senatori PSD conţinea un singur articol şi avea ca obiect de reglementare exprimarea rezultatelor evaluării, după cum urmează:

la nivelul ciclului de achiziţii fundamentale (clasa pregătitoare, clasa I şi clasa a II-a) prin nivelul atins, referitor la gradul de însuşire a competenţelor – în scopul eliminării presiunii notării asupra elevilor/părinţilor; la nivelul claselor a III-a şi a IV-a prin note de la 1 la 10 (în scopul familiarizării elevilor de vârstă şcolară mică cu specificul evaluării din ciclul gimnazial); la nivelul ciclului gimnazial secundar şi în învăţământul terţiar nonuniversitar, prin note de la 1 la 10 sau prin punctaje, în mod similar testelor internaţionale.

(Citiți și: ”Mircea Miclea / Covid-ul de la microscop și construcția covid-ului din mintea noastră”)

De aceea, modul de adoptare încalcă principiile bicameralismului, sesiza șeful statului:

„Concluzionând, în cazul de faţă, Senatul, adoptând în calitate de Cameră decizională Legea pentru completarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, a sustras dezbaterii şi adoptării primei Camere sesizate toate completările, care vizează aspecte importante ale legii, precum modul de desfăşurare a activităţii educaţionale ori organizarea examenelor de admitere pentru anul universitar 2020-2021, ceea ce contravine art. 61 alin. (2) şi art. 75 alin. (1) din Constituţie”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: