Cazul agenției Omnia Turism este cea mai mare pagubă în turism de după Revoluţie, a declarat miercuri ministrul Mircea Titus Dobre.
Ministrul Turismului le recomandă celor care au cumpărat vacanțe prin Omnia Turism să nu mai plece în acele călătorii, deoarece conturile agenţiei au fost blocate de bănci, fapt pentru care nu pot fi efectuate plăţi.
Potrivit ministrului, paguba totală provocată clienților este de cel puțin 7,4 milioane de euro, sumă încasată deja pentru cele 8.300 de pachete vândute pentru anul 2018. Costul acestor vacanțe se ridică la 11,4 milioane de euro.
Reprezentanţii ANAT (Asociația Națională a Agențiilor de Turism) spun că turiştii care şi-au plătit vacanțele de anul viitor, nu mai au nicio şansă să-şi recupereze banii.
În acest moment, 244 de turişti care au plecat în străinătate prin Omnia au fost obligați să-și plătească singuri cazarea sau să revină în țară.
Un număr de 158 de persoane au ales să-și plătească plătesc singuri cazarea. „Turiştii sunt în regulă, nu mai avem reclamaţii. Toţi cetăţenii români sunt în siguranţă”, a explicat Mircea Dobre.
Marți, când a izbucnit scandalul turiștilor care s-au trezit în Egipt, de exemplu, că nu au rezervare la hotel, în conturile firmei se mai aflau doar 30.000 de euro, care nu puteau fi accesați. „Conturile erau blocate de către bănci, care s-au autosesizat în urma anunţului sinuciderii patronului”, a a mai spus ministrul.
Polița de despăgubiri a agenției este de numai 50.000 dolari.
Cuantumul datoriilor către bănci și parteneri nu a fost dezvăluit de Mircea Dobre, acesta spunând doar că cel mai amre păgubit, o agenție de turism, are de recuperat aproximativ 300.000 euro.
Compania va funcționa în continuare, încercând să se redreseze. „Activitatea companiei trebuie să meargă mai departe, agenţia încă funcţionează. Situaţia este destul de gravă în ceea ce priveşte această companie”, a declarat miercuri ministrul Dobre.
Omnia Turism a fost înființată în 1991 și avea mai mulți clienți fideli, care mergeau de mulți ani numai în excursii organizate de această agenție.
„Din punctul de vedere al moralităţii şi al legalităţii, agenţia de turism funcţiona perfect până luni”, a adăugat Mircea Dobre.
Reamintim că patronul agenției, George Negru, s-a sinucis luni.
România riscă un infringement din cauza negarantării serviciilor turistice
Guvernul a adoptat la finele lunii august o ordonanță care cuprinde o serie de măsuri menite să contribuie la protecția turiștilor și la întărirea disciplinei în materie de comercializare a pachetelor de servicii turistice, ordonanța răspunzând atât cerințelor pieței, cât și celor ale Comisiei Europene.
„Agențiile de turism care își desfășoară activitățile pe teritoriul național, care comercializează către consumatori persoane fizice pachete de servicii turistice sau componente ale acestora, au obligația să asigure furnizarea serviciilor turistice sau rambursarea tuturor plăților efectuate de către sau pe seama turiștilor, în măsura în care respectivele servicii contractate nu sunt furnizate ca urmare a faptului că agenția de turism se află în dificultate financiară, definită potrivit legii”, un comunicat din 30 august al Guvernului.
În cazul în care în contractul privind comercializarea pachetului de servicii turistice este inclus transportul de pasageri, agenția de turism asigură și garanții pentru repatrierea turiștilor.
În prezent, legislația obligă agențiile de turism touroperatoare să încheie asigurări în caz de insolvență pentru o sumă asigurată de cel mult 50.000 de dolari, respectiv pentru 10.000 de dolari pentru agențiile de turism de tip detailiste.
Dacă până al sfârșitul anului nu vor fi adoptate toate măsurile pentru garantarea pachetelor de servicii turistice, până la sfârșitul anului, România riscă o acțiune de infringement din partea Comisiei Europene. Ministrul Dobre acuză ASF că ar fi responsabilă de întârzieri:
„În data de 30 august am aprobat modificarea OUG 107/1999 privind garantarea pachetelor serviciilor turistice pentru că la ora actuală România se află într-un pre-infringement pentru că nu am transpus directiva din 1990, iar la 31.12. 2017 trebuie să venim cu măsuri concrete pe care să le trimitem Comisiei Europene privind pașii făcuți pentru această garantare a serviciilor turistice. Suntem într-un impas pentru că în momentul aprobării ordonanței trebuia să realizăm un ordin comun al ministrului Turismului și președintelui ASF, discuții începute acum patru luni, din luna a șasea, cu asigurătorii, cu ARB și FGCIMM, pentru că am vrut să facem un circuit corect în așa fel încât să ajutăm și operatorii economici, dar suntem impas din cauza ASF”.