vineri

29 martie, 2024

18 februarie, 2016

madalin-voicuProcurorii anticorupție au stabilit joi o cauțiune judiciară de 500.000 de lei pentru deputatul Mădălin Voicu, după ce miercuri parlamentarii au refuzat ridicarea imunității acestuia în vederea arestării preventive în dosarul fraudării de fonduri europene destinate comunității rome.

Mădălin Voicu s-a prezentat joi dimineața la DNA, unde a fost audiat și pus sub control judiciar. La ieșire, el a refuzat să facă vreo declarație.

În cazul în care deputatul nu depune cauțiunea în termenul stabilit de DNA, procurorii vor cere din nou încuviințarea reținerii și arestării.


Mădălin Voicu poate ataca măsura controlului judiciar sub cauțiune, dar nu și suma stabilită de procurorii.

“Măsura a fost dispusă în scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal, împiedicării sustragerii inculpatului de la urmărirea penală și prevenirii săvârșirii altor infracțiuni, în condițiile în care Parlamentul României – Camera Deputaților a respins cererea de încuviințare a reținerii și arestării preventive a inculpatului Voicu Mădălin Ștefan,

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Mădălin Voicu trebuie să respecte următoarele obligații:

  • a) să se prezinte la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție și la Secția 6 Poliție București ori de câte ori este chemat;
  • b) să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție și organele de politie desemnate cu supravegherea, cu privire la schimbarea locuinței;
  • c) să se prezinte la organele de politie desemnate cu supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat
  • d) să nu depășească teritoriul României decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului
  • e) să nu se apropie de ceilalți inculpați/alți participanți la comiterea infracțiunii și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale.

Inculpatului Voicu Madalin Stefan i se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, precizează un comunicat DNA.


Camera Deputaților a respins miercuri, prin vot secret, cererile formulate de DNA în vederea reținerii și arestării deputatului Mădălin Voicu, admițând însă cererea de reținere, formulată în același dosar, la adresa deputatului Nicolae Păun.

Votul pe solicitarea privind arestarea deputatului Nicolae Păun a fost amânat din cauza lipsei cvorumului de ședință.

Înaintea votului, Mădălin Voicu și-a rugat colegii deputați să nu voteze solicitările DNA. Nicolae Păun a lipsit de la votul din Parlament el lipsind și de la lucrările de luni ale Comisiei Juridice, unde s-a dat aviz pe acest dosar.

“Eu nu înțeleg de ce am soarta aceasta, când eu sunt un om cinstit, educat și fără pete. Vă rog să nu încuviințați reținerea și arestarea mea, pentru că sunt nevinovat și asta ar fi o umilință îngrozitoare. Nu cred că cineva dintre dvs mă poate bănui pe mine de trafic de influență. Se poate reține din rechizitoriu o singură chestiune, care, după părerea mea, nu are nimic în comun cu traficul de influență, că am dat un telefon domnului Teodorovici la rugămintea lui Nicolae Păun să-l primească, nediscutând despre subiect. Pe mine, dacă mă dă nevasta afară din casă, trebuie să îmi pun un cort în curtea Parlamentului că eu nu am proprietăți, nu am absolut nimic.” a afirmat Mădălin Voicu.

Procurorii anticorupție au cerut săptămâna trecută, miercuri, încuviințarea reținerii și arestării preventive a doi deputați, Nicolae Păun și Mădălin Voicu, urmăriți penal într-un dosar privind deturnarea de fonduri europene acordate pentru integrarea romilor.

În sarcina lui Mădălin Voicu sunt reținute acuzații de:

  • trafic de influență
  • fals în declarații
  • spălare a banilor

În sarcina lui Nicolae Păun sunt reținute acuzații de:

  • folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
  • schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene,
  • deturnare de fonduri,
  • spălare a banilor,
  • efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția,
  • atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
  • cumpărare de influență,
  • influențare a declarațiilor

În același dosar este urmărit penal și fostul președinte ANAF, Gelu Diaconu, care este acuzat de favorizarea făptuitorului și abuz în serviciu, și care a fost demis de premierul Dacian Cioloș din cauza acuzațiilor ce i se aduc de către DNA.

El și vicepreședintele  – Mihai Gogancea Vătășoiu, au fost puși miercuri sub urmărire penală în dosarul în care procurorii au cerut arestarea preventivă a deputaților Mădălin Voicu și Nicolae Păun.

Cei doi șefi ai Fiscului sunt acuzați de favorizarea infractorului și abuz în serviciu, prin emiterea unor Circulare interne, în sprijinul celor doi parlamentari.

Mădălin Voicu și Nicolae Păun – acuzați de deturnare de fonduri europene – ar fi apelat la serviciile lui Gelu Ștefan Diaconu pentru a obține scutiri de impozite pentru veniturile unor persoane defavorizate incluse într-un proiect cu bani europeni care a fost executat doar pe hârtie, persoane care nici nu știau că fac parte din proiect și că urmează să plătească impozite.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: