joi

11 aprilie, 2024

20 octombrie, 2019

Fostele țări comuniste din sud-estul și centrul Europei sunt în plină catastrofă demografică, cu consecințe politice și sociale profunde, arată o analiză realizată de BalkanInsight, realizată pe baza celor mai recente date.

În Balcanii de vest, situația e și mai dramatică, din cauza tensiunilor interetnice și a negocierilor interminabile de intrare în UE și NATO, care îi frustrează pe tinerii care vor un viitor mai bun.

Proiecțiile ONU până în 2050


  • Bulgaria va pierde 38,6% din populația din 1990
  • România va pierde 30,1% din populația din 1990
  • Serbia va pierde 23.8 %
  • Croatia – 22.4 %
  • Moldova a pierdut deja o treime din populația înregistrată în 1990, iar în acest ritm se va înjumătăți
  • Bosnia și Herzegovina are o rată a fertilității de 1,26, una dintre cele mai mici din lume
  • Kosovo, a cărei populație are o vârstă medie de 29 de ani, începe și ea să simtă declinul demografic

Fără precedent: Regiunea manifestă, simultan, simptome ale țărilor sărace, dar și ale statelor bogate

Statele din zonă manifestă fenomene demografice specifice unei țări sărace, dar și unele caracteristici întâlnite normal în stale bogate, ceea ce este fără precdent, în opinia publicației.

Oamenii trăiesc mai mult, chiar dacă nu la nivelul celor din statele vestice. De asemenea, s-a prăbușit rata fertilității, exact precum în țările bogate.

Însă, în timp ce statele din Vest compensează aceste fenomene atrăgând imigranți, statele din regiune se confruntă și cu fenomenul accentuat al emigrării, prin excelență specific țărilor sărace.


Cu excepția Poloniei, care a reușit să gestioneze probleme cu ajutorul celor peste un milion de ucraineni atrași grație apropierii culturale (limbă foarte apropiată), statele incluse în analiză nu au salarii suficient de atractive pentru cetățenii din afara UE.

Astfel, declinul demografic rămâne neacoperit și creează presiuni majore pe piața forței de muncă, ceea ce se reflectă în rezultatele economice și în potențialul de creștere.

Scenariile pentru România

Aproximativ 1,8% din populația statelor ce au aderat la UE în 2004 au migrat spre Vest în primii doi ani de la integrare.

Procentul a urcat dramatic, în cazul României și Bulgariei, unde 4,1% din cetățeni au plecat în străinătate între 2007 și 2009, conform datelor Comisiei Europene.

Un raport recent al Comisiei arată că dacă se păstrează ritmul actual de emigrare, populația România va pierde 30% din populația din 2015, până în 2060 – va ajunge la 13,8 milioane de locuitori, în loc de 19,9 milioane.

Declin grav al populației ar exista și în cel mai oprimist scenariu, din care s-ar exclude total mobilitatea intra-UE, dar ar fi de numai 14% în 2060, comparativ cu anul 2015.

În cel mai pesimist scenariu, dacă România nu reușește să le ofere cetățenilor ce-și doresc și această mobilitate se dublează, țara va pierde aproximativ 7,8 milioane de locuitori (40% din populație), prăbușindu-se la sub 12 milioane rezidenți.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: