sâmbătă

20 aprilie, 2024

28 iulie, 2020

România va fi reprezentată în Parchetul European de Cătălin-Laurenţiu Borcoman (foto), fost procuror-șef al DIICOT Brașov. Acesta și alți 21 de anchetatori au fost numiți luni de Consiliul UE.

Un număr de 22 de state membre participă la EPPO – Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania – și fiecare dintre ele și-a selectat câțiva candidați pentru a ocupa postul de procuror european.

14 procurori europeni, printre care şi cel român, au fost numiţi pentru un mandat de şase ani, ce poate fi prelungit cu maximum trei ani prin decizie a Consiliului UE, iar ceilalți opt au fost numiţi pentru o perioadă de trei ani.


Normele tranzitorii aplicabile primului mandat de la înfiinţarea EPPO prevăd că procurorii europeni din o treime din statele membre, selectaţi prin tragere la sorţi, vor deţine un mandat cu această durată, care nu poate fi reînnoit. Este cazul procurorilor din Grecia, Spania, Italia, Cipru, Lituania, Ţările de Jos, Austria şi Portugalia.

Procurorii europeni vor supraveghea investigaţiile şi urmăririle penale şi vor constitui Colegiul EPPO, împreună cu procurorul-şef european.

EPPO, care va avea sediul la Luxemburg, îşi va începe activitatea la sfârşitul anului 2020.

Parchetul European va fi un organism independent al UE, responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii, precum corupţie sau fraudă transfrontalieră în materie de TVA de peste 10 milioane de euro. În acest scop, EPPO va desfăşura investigaţii, va efectua acte de urmărire penală şi va exercita acţiunea publică în faţa instanţelor competente din statele membre.


Laura Codruţa Kovesi a fost numită, anul trecut, de către Consiliu şi Parlamentul European, primul procuror-şef european, pentru un mandat de şapte ani ce nu poate fi reînnoit.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: