marți

16 iulie, 2024

3 martie, 2024

Israelul desfășoară pe scară largă tehnologii noi și sofisticate de inteligență artificială în ofensiva sa din Gaza. Și pe măsură ce numărul morților civili crește, scrie Politico, grupurile regionale pentru drepturile omului se întreabă dacă sistemele AI folosite de Israel au suficientă ”maturitate” în analiză.

Bilanțul victimlor civile din Gaza începe să ridice semne de întrebare în legătură cu războiul alimentat de AI.

”Evanghelia”, folosită în determinarea țintelor de bombardat

În atacurile sale din Gaza, armata israeliană s-a bazat pe un sistem activat de inteligență artificială numit Evanghelia (The Gospel) pentru a ajuta la determinarea țintelor. În teren au fost lovite școli, birouri de organizare a ajutorului, lăcașuri de cult și facilități medicale. Oficialii Hamas estimează că peste 30.000 de palestinieni au fost uciși în conflict, inclusiv multe femei și copii.


Nu este clar dacă vreuna dintre victimele civile din Gaza este un rezultat direct al utilizării de către Israel a țintirii ativate de AI.

Sistemul Evanghelia, despre care IDF a oferit puține detalii, folosește învățarea automată pentru a analiza rapid cantități mari de date pentru a genera potențiale ținte de atac.

Forțele de Apărare Israeliene au refuzat să comenteze cu privire la utilizarea bombelor ghidate de IA în Gaza sau orice altă utilizare a IA în conflict.

ONG-urile cer transparență

Dar activiștii din regiune cer mai multă transparență – indicând potențialele erori pe care le pot face sistemele de inteligență artificială și argumentând că sistemul rapid de direcționare prin inteligență artificială este ceea ce a permis Israelului să atace mari părți din Gaza.


Cea mai veche și cea mai mare organizație pentru drepturile omului din Israel, Asociația pentru Drepturile Civile din Israel, a înaintat o solicitare pentru libertatea informației diviziei juridice a Forțelor de Apărare Israeliene în decembrie, cerând informații în ceea ce privește țintirea automatizată.

Un purtător de cuvânt al IDF a declarat în februarie că, deși Evanghelia este folosită pentru a identifica potențiale ținte, decizia finală de a lovi este întotdeauna luată de o ființă umană și aprobată de cel puțin o altă persoană din lanțul de comandă. Cu toate acestea, IDF a remarcat în noiembrie că, pe lângă creșterea preciziei, sistemul Evangheliei „permite utilizarea instrumentelor automate pentru a produce ținte într-un ritm rapid”. Aceeași declarație spunea că Israelul a lovit peste 12.000 de ținte în primele 27 de zile de luptă.

Semne de întrebare din Statele Unite

Unii dintre cei care urmăresc politica de război cu inteligența artificială din SUA susțin că Israelul denaturează scopul tehnologiei – folosind-o pentru a extinde listele de ținte, mai degrabă decât pentru a proteja civilii. Și, spun ei, SUA ar trebui să reclame IDF pentru această încălcare a eticii.

„Este clar că Israel folosește inteligența artificială pentru a avea ceea ce ei numesc „ținte de putere”, așa că o folosesc în mod intenționat pentru a viza civili – spre deosebire de ceea ce ar trebui să fie, adică să ajute la acuratța lovituilor ”, a spus Nancy Okail. președinte al think tank-ului de politică externă Centrul pentru Politică Internațională.

Ea a spus că IDF pare să permită o definiție largă a acestor „ținte de putere” – pe care filiala de informații a armatei le definește ca „ținte de securitate sau cu importanță semnificativă pentru Hamas sau Jihadul Islamic Palestinian”.

„Cu peste 30.000 de victime în Gaza, este greu de spus dacă IDF folosește IA de înaltă tehnologie pentru a identifica ținte sau aruncă cu săgeți pe o hartă”, afirmă Shaan Shaikh, director adjunct la Proiectul de Apărare Antirachetă al Centrului pentru Strategii și Studii Internaționale.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: