Statul a încasat în primele trei luni ale anului cu aproape trei miliarde de lei mai puțin decât anticipa, iar slaba performanță a fost ”decontată” de la investiții publice finanțate din surse interne, dar și din fonduri europene, capitole la care s-a cheltuit cu peste două miliarde de lei mai puțin, reiese din Raportul privind execuția bugetară pe primul trimestru, publicat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).
Deși documentul nu cuprinde luna aprilie, în care deficitul bugetar a înregistrat un salt spectaculos de șase miliarde de lei, evoluția încasărilor și a cheltuielilor principalelor categorii bugetare poate oferi indicii cu privire la dificultățile pe care le are statul în ceea ce privește colectarea, precum și ”corecțiile” pe care le are în vedere pe partea de cheltuieli.
Gradul de realizare a veniturilor în primele trei luni ale anului a fost de 97,5% din cel programat. Cu alte cuvinte, în primul trimestru, statul a încasat cu peste 2,8 miliarde de lei mai puțin decât era programat conform legii bugetului pe anul în curs. Pentru a compensa slaba colectare a veniturilor, cheltuielile au fost cu 4,9 miliarde de lei mai mici decât cele programate (grad de realizare de 94,2%), reiese din document.
Venituri
- Impozitul pe profit și accizele au fost singurele surse de venit unde colectările au fost peste nivelul bugetat.
- Cea mai mare nerealizare, de doar 79%, s-a înregistrat la capitolul fonduri europene.
- Rezultate slabe s-au înregistrat și la cele mai importante două surse de finanțare ale bugetului, contribuțiile și veniturile din TVA.
În cazul TVA, statul a colectat doar 94,3% din suma pe care se baza, respectiv 15,2 miliarde de lei. Astfel, veniturile strânse la buget din TVA în primele trei luni din 2019 au fost cu 0,9 miliarde de lei mai mici decât ar fi trebuit.
Prognozele prea optimiste în ceea ce privește evoluția pieței muncii sunt demontate de evoluția încasărilor din contribuțiile de asigurări, a căror grad de realizare a fost de 98,1%. În cifre, diferența reprezintă jumătate de miliard de lei, potrivit calculelor cursdeguvernare.ro pe baza datelor MFP.
Cheltuieli
- Cheltuielile bugetare s-au situat sub nivelul programat la toate capitolele, cu excepția bunuri și servicii, unde gradul de realizare a fost de 100,6%.
- Dacă în cazul cheltuielilor de personal și ale celor pentru asistență socială, execuția a fost aproape de nivelul programat, tăieri masive au fost operate de la capitolele ce privesc investițiile, dar și de la subvenții.
Astfel, cheltuielile de capital au fost de 76,6% din valoarea bugetată în lege. În cifre, statul a tăiat de la investiții 957,5 milioane de lei.
Plățile pentru proiectele cu finanțare din fonduri UE au reprezentat 0,4% din PIB şi s-au efectuat în proporție de 76,2%, majoritatea plăților realizate fiind pentru proiectele finanțate din cadrul bugetar 2014-2020. Astfel, la fonduri europene, statul ar fi trebuit să mai cheltuiască în primele trei luni încă 1,3 miliarde de lei.
Un alt capitol bugetar de la care s-au făcut economii serioase în primele trei luni au fost subvențiile. Gradul de realizare a fost de 62,8%. Astfel, statul a redus subvențiile cu aproape un miliarde de lei.
În concluziile raportului, reprezentanții MFP arată că ”este necesar ca la nivelul ordonatorilor principali de credite să fie luate măsuri care să conducă la diminuarea discrepanțelor între cheltuielile programate și cele efectuate, precum și în ceea ce privește implementarea proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile în vederea creșterii gradului de absorbție”.