sâmbătă

22 iunie, 2024

13 iulie, 2011

Premierul român Emil Boc a iscat o dezbatere în presă după ce, marţi, s-a întors de la Braşov, la Bucureşti, însoţit de una din fiicele sale şi de un nepot de-al său, cu un elicopter al Serviciului Român de Informaţii.

Şeful Guvernului a menţionat, la postul Realitatea TV, că a achitat, ca persoana fizica, SRI-ului suma de 2.113,60 lei, reprezentând contravaloarea transportului celor doi copii, care s-au urcat în elicopter alături de premier şi de aghiotantul acestuia.

Emil Boc se deplasase marţi la Braşov pentru a participa la inaugurarea unei fabrici de componente aeronautice.


„Am plecat dimineaţa cu elicopterul, demnitarii având posibilitatea să aleagă în funcţie de program fie deplasarea cu coaloana oficială, fie cu elicopterul. Având în vedere faptul că trrebuia să mă întorc pentru a pregăti şedinţa de guvern de mâine, m-am întors tot elicopterul. La întoarecere am luat cu mine pe fiica mea cea mică, Patricia, care se afla la socrii mei, la Braşov, şi alături de ea este şi nepoţelul meu, Tudor. Împreună i-am luat cu mine, dar pentru transportul lor am plătit, cu facutura 1451 din data de 12 iulie, suma de 2.113, 60 de lei, sumă care mi-a fost calculată de reprezentanţii SRI care reprezintă contravaloarea transportului celor doi minori”, as-a justificat Boc, într-o intervenţie în direct la Realitatea TV.

Boc a recunoscut că elicopterul nu făcea servicii contra cost pentru orice solicitant, ci executa o misiune de transport numai pentru primul-ministru, însă el a precizat că nu avea cum să-i lase pe cei doi copii să vină separat cu un automobil, în urma lui, la Bucureşti.

Şeful Guvernului a mai susţinut că s-ar fi putut prevala de faptul că cei doi copii ar fi puztut să urce în elicopter fără să li se plătească separat transportul, pentru că au calitatea de rude ale demnitarului pentru care aparatul executa misiunea.

„Acest elicopter avea în vedere deplasarea primului-ministru în vederea participării la inaugurarea obiectivului. Vă daţi seama că nu puteam să-i las să vină singuri cu maşina pe drum până la Bucureşti, că nu aveam posibilitate. Nu oferă servicii păublice, dar, anticipând că sunt persoane din familie, puteam foarte bine să mă fac şi să nu plătesc acest transport spunând că sunt membri ai familiei şi nu trebuie să plătească, sunt scutiţi în principiu. Pentru a evita orice discuţie publică şi a da dovadă de transparenţă totală, am solicitat plata pentru deplasarea celor doi minori”, a mai spus Boc.


Pentru serviciul contra cost, el a invocat alin. c) al art. 6 din Legea 14/1992, de funcţionare a SRI, care, însă face referire textual la protecţia antiteroristă, nu şi la servicii de transport.

Serviciul Roman de Informatii poate asigura protectie antiterorista si altor persoane, la cererea acestora, potrivit tarifelor convenite”, stipulează această prevedere.

De asemenea, la art. 5 al legii, se arată că “la cererea persoanelor fizice si juridice din sectorul privat, Serviciul Roman de Informatii acorda asistenta de specialitate pentru apararea secretelor aflate in posesia acestora si prevenirea scurgerii de date sau informatii ce nu pot fi aduse la cunostinta publicului.Asistenta de specialitate se acorda,contra cost, potrivit tarifelor convenite”.

Premierul Emil Boc a participat, marţi, la inaugurarea Fabricii Aerotec/EADS Ghimbav – Braşov, alături de Louis Gallois, CEO al concernului EADS

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: