Cei peste 7,6 milioane de participanți la fondurile de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul 2) au înregistrat un câștig net total de 900 milioane de euro în 2020, cu un randament de 6,19%.
Randamentul este triplu față de rata inflației de 2,06%, potrivit datelor prezentate luni de Radu Crăciun, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Fondurile din Pilonul 2 au făcut deja plăți de 397 milioane de lei către 46.000 de beneficiari (participanți și moștenitori ai acestora). Pentru mai mult de un milion de români (adică 1 din 7 participanți) acumulările depășesc 20.000 de lei în conturile lor personale.
Pe întreaga perioadă de funcționare (2008-2020), Pilonul 2 a înregistrat un câștig net pentru participanți de peste 3,5 miliarde de euro, ceea ce înseamnă un randament mediu anual de 8,17% (față de o inflație medie anuală de 2,97%).
Câștiguri multiplicate față de inflație și depozite bancare
Fondurile de pensii au trecut cu bine și de șocul pandemic suferit de piețele financiare. „Se poate remarca pe grafic, revenirea „în V” și reluarea creșterii”, a spus Radu Crăcin.
Fondurile din Pilonul 2 administrează în prezent active nete de peste 75 miliarde lei (15,4 mld. euro) .
În 13 ani de funcționare Pilonul 2 a realizat pentru români câștiguri financiare net superioare inflației și acumulării în depozite bancare în lei (de aproape 3 ori) ori cumpărării de euro (de 4,5 ori).
Calculele APAPR spun că „românul mediu”, care câștigă salariul mediu pe economie și a cotizat lună de lună pe toată existența Pilonului 2 (152 de luni), și penru care s-au virat contribuții brute de 16.998 de lei, partuiciparea la P2 i-a adus peste acestea:
- un câștig mediu net de de 5.510 lei, față de
- 1.937 lei cât i-ar fi adus indexarea cu inflația,
- 1.864 lei cât ar fi luat înapoi din depozitele bancare cu capitalizare și
- 1.222 lei cât i-ar fi adus achiziția de euro.
Proiectele vechi și noi
Dintre proiectele prioritare pe care APAPR vrea să le promoveze „prin dialog instituțional cu ASF, Guvernul și Parlamentul României” se remarcă:
- adoptarea legii pentru plata pensiilor private,
- creșterea graduală a contribuției, maiîntâi până la respectarea legii,
- stabilirea limitei de deductibilitate pentru pensiile ocupaționale și
- modificările legislației secundare în vederea digitalizării operațiunilor fondurilor de pensii private și a comunicării cu participanții.
„Sistemul de pensii private trebuie să recupereze decalajul care îl desparte de alte componente ale sectorului financiar la capitolul digitalizare”, a declarat Radu Crăciun, președintele APAPR.
„Într-o perioadă în care economia locală a resimțit impactul negativ al pandemiei pe multiple paliere, fondurile de pensii private au continuat să fie un factor de stabilitate pentru finanțarea companiilor românești listate la BVB și a datoriei publice”, a spus Andreea Pipernea, vicepreședintele APAPR.
Randament de 4,6% în 2020 la Pilonul 3
Și Pilonul 3 (pensiile private facultative) a înregistrat în 2020 rezultate pozitive, cu un randament mediu de 4,64%, ajungând la 527.000 de participanți și active nete de peste 2,9 miliarde de lei în administrare.
Pe toată durata de funcționare, de aproape 14 ani, fondurile de pensii facultative au realizat un randament mediu anual de 5,97%.
În această perioadă, fondurile facultative au realizat plăți totale către beneficiari în valoare de 323 mil. RON, pentru 47.700 de cazuri de plată.
(Descărcați de AICI, raportul APAPR)