joi

25 aprilie, 2024

12 octombrie, 2015

cartofi-pretPrețurile au crescut în luna septembrie 2015 cu 0,26%, potrivit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică, în pofida stabilității generale la aproape toate produsele și serviciile. Excepția a venit pe segmentul prețurilor volatile, unde legumele și conservele de legume s-au scumpit cu aproape opt procente, suficient pentru a da întreaga valoare pozitivă a IPC.

Cartofii au avut o creștere de preț de 21,35%, care a determinat o influență directă de 0,17% pe IPC, adică două treimi din scumpirea generală și au dat cea mai mare parte din valoarea de 0,90% cu care figurează în statistica oficială grupa de produse alimentare. Altminteri, costul fructelor proaspete a marcat un minus de 1,82% și s-au înregistrat chiar mici diminuări de preț la mălai (-0,68%), lapte (-0,13%) sau bere (-0,07%).

Prin contrast, produsele nealimentare apar cu -0,15% în raport cu luna august, în principal ca urmare a ieftinirii carburanților. Astfel, combustibilii (grupă în care carburanții dețin cam jumătate din ponderea totală) figurează per total cu o diminuare a prețului de 1,36%, fiind, de altfel, singurul articol care apare cu preț mai mic decât în luna precedentă.


De remarcat și anumite semne de reaprindere a inflației ca urmare a politicii de creștere a veniturilor populației, cu majorări de prețuri încă modice dar generalizate la mobilă (+0,55%), Îmbrăcăminte (+0,34%), confecții (+0,37%), frigidere și congelatoare (+0,30%) și articole de menaj (+0,32%).

Tarifele serviciilor au avansat cu 0,13%, cu valori mai semnificative la transportul urban (+0,32%), chirii (+0,30%) și apă, canal, salubritate (+0,21% față de luna anterioară, dar, atenție, +4,64% de la începutul acestui an).

Creșterea medie a prețurilor pe ultimele 12 luni în raport cu cele 12 luni anterioare a ajuns la zero potrivit metodologiei naționale, respectiv 0,2% potrivit indicelui armonizat al prețurilor de consum IAPC, cel care contează în raportările europene și pentru criteriul de la Maastricht.

tabel1
(CLICK PENTRU MĂRIRE)

Indicatorul CORE 2 ajustat (fără produsele cu prețuri volatile, combustibili, produse cu prețuri reglementate de stat, băuturi și tutun), cel asupra căruia acționează politica monetară, a urcat înapoi la nivelul atins în luna aprilie, nivel situat în intervalul optim pentru obiectivul de țintire a inflației.


Se observă cum produsele cu prețuri stabilite cu implicarea statului și carburanții, dependenți de conjunctura de pe piața internațională au jucat un rol stabilizator pentru nivelul prețurilor, în timp ce fluctuațiile de pe piața produselor cu prețuri volatile au afectat indicele general al inflației.

tbel2Una peste alta, sub efectul imprevizibil al legumelor, cu pondere destul de mare în cosșul de consum și fără o piață de gros care să limiteze variațiile relativ bruște ale prețurilor de pe piața agroalimentară, inflația lunară a reintrat după trei luni în teritoriul pozitiv.

Inflația anuală a traversat punctul de minim din august și va urca spre finalul lui 2015, când valorile lunare de creștere a prețurilor înregistrate în ultimul sfert al lui 2014 vor fi, foarte probabil, depășite. Ea va rămîne, însă, aproape sigur, cu semnul minus, urmând să înregistrăm o premieră absolută pentru Romînia la acest capitol.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: