trencadis_mobi

cursdeguvernare

duminică

15 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

Cartea de identitate electronică și cip-ul ei: tipul de semnătură stocat și la ce folosește

6 aprilie, 2021

Primele cărți de identitate electronice vor fi emise în septembrie 2021 și vor conține microcip-uri pe care pot fi stocate concomitent două tipuri de semnătură electronică: atât calificată cât și avansată.
Cartea de identitate electronică este larg utilizată în statele vest-europene, având un risc foarte scăzut de contrafacere.

Atât ministrul Ciprian Teleman, cât și ministrul Lucian Bode anunțau luni că cetățenii vor putea să ceară eliberarea acestui tip de documente începând cu luna august.
Surse apropiate procesului de implementare al emiterii de către MAI al noilor cărți de identitate au declarat pentru CursDeGuvernare că instituția se află în plină cursă de depășire a obstacolelor birocratice pentru onorarea acestui angajament și au oferit detalii legate de aceste documente.

Ce va conține cip-ul cărții de identitate


Potrivit acestor informații, noile cărți de identitate vor avea capacitatea de a stoca două dintre cele trei tipuri de semnătură electronică: atât semnătura electronică avansată, care potrivit legislației în vigoare prezintă un nivel mediu de încredere, cât și semnătura electronică calificată, care prezintă un nivel ridicat de încredere, fiind echivalentă semnăturii olografe.

Certificatul de semnătură electronică avansată va fi inclus automat de MAI în cartea de identitate, instituția afându-se în acest moment în plin proces de certificare ca emitent de semnătură electronică avansată. Acest tip de certificat de semnătură electronică avansată va putea fi folosit doar în relația cu autoritățile administrației centrale, în special cu MAI.

Certificatul de semnătură electronică calificată nu va fi emis de MAI, ci, numai la cerere, de către unul dintre furnizorii deja acreditați în piața prestatorilor de servicii de încredere.

În plus față de semnătura electronică, cartea va stoca imaginea titularului și, eventual (nu este încă clar), amprente.


Fostul ministrul de Interne Marcel Vela anunța în 2020 că în cipul cărții de identitate va fi stocată și o cheie criptografică de logare în sistemul de sănătate.

Ce poți face cu o semnătură electronică

Semnătura electronică avansată asigură că un document semnat nu poate fi modificat ulterior semnării și atașază date în baza cărora se poate afla când, unde și asupra cărui document a fost atașată semnătura. Se poate utiliza pe e-mail-uri, documente electronice transmise în interiorul firmei sau în relații cu terți care prezintă riscuri medii, de exemplu, contracte de închiriere sau efectuarea de plăți.

În plus față de categoria precedentă, semnătura electronică calificată este singura care are valoare juridică similară semnăturii olografe putând fi utilizată în relația cu statul și la semnarea unor documente cu nivel ridicat de risc, de exemplu: contracte comerciale, contracte de muncă, facturi fiscale, contracte de credit.

Până la modificarea legii semnăturii electronice (care s-ar putea produce până în această toamnă), lege emisă pentru punerea în aplicare a regulamentului european specific, viitorii posesori de carte de identitate electronică sunt nevoiți să își achiziționeze dispozitive speciale de citire pentru a putea utiliza semnătura electronică.

Decizii și declarații oficiale

Guvernul a adoptat pe data de 10 martie 2021 hotărârea care stabilește, printre altele, forma și conținutul cărții electronice de identitate.

De precizat:
MAI va elibera în continuare cărți de identitate simple, fără cip, dar este foarte probabil ca în viitorul apropiat noile cărți de identitate electronice să fie singurele în baza cărora se va putea călători în afara granițelor naționale.
Italia, Germania, Belgia, de exemplu, emit doar cărți de identitate electronice.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman, a anunțat luni, pe Facebook:
”Din august vom începe să avem documente de identitate electronice. Dimensiunile vor fi comparabile cu ale unui card bancar. Acest instrument va conține, pe lângă identitatea digitală, un spațiu digital în care fiecare persoană va putea stoca semnătura digitală. Statul român trebuie să asigure fiecărui cetățean dreptul de a semna electronic, asumându-și costurile acestui instrument”.

În ceea ce privește ultima parte a declarației, ministrul Teleman emite o simplă teorie: eliberarea cărții de identitate electronice se va face contra cost, propunerea de taxă fiind în acest moment în plaja 50 – 75 de lei.

În aceeași zi, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat:
”Noua carte de identitate electronică, pe care cetățenii români o vor putea solicita începând cu luna august, va avea dimensiuni reduse faţă de actualul document și va conține elemente de securitate care vor asigura posesorilor garanția că identitatea nu le poate fi furată, iar instituțiilor publice sau private certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe acest document”.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

cursdeguvernare

Opiniile prezentate pe acest site, precum și comentariile la articole cad în responsabilitatea exclusivă a autorilor.

©Copyright - SC Varianta Media SRL

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: