duminică

26 mai, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

10 ianuarie, 2023

Grupul Carmistin, jucător pe piaţa agribusiness din România, deținut de familia Paraschiv, a semnat o facilitate de credit sindicalizat în valoare totală de 846 milioane de lei, prin modificarea şi majorarea facilităţilor existente cu 218 milioane de lei, a anunțat BCR, într-un comunicat.

„Creditul va fi utilizat de companiile din grup pentru susţinerea strategiei de investiţii şi dezvoltare durabilă şi pentru prelungirea finanţării de capital de lucru pe o perioadă suplimentară de doi ani”, se menționează în sursa citată.

Banca Comercială Română SA (BCR) a acţionat în calitate de coordonator, aranjor principal mandatat, Bookrunner, Agent de Documentaţie, Garanţii şi Plăţi, alături de  cec Bank, în calitate de Aranjor Principal Mandatat, OTP Bank, EximBank, First Bank şi Intesa Sanpaolo Bank în calitate de creditori.


În urmă cu doi ani, BCR informa că a fost extinsă facilitatea de credit sindicalizat cu 209 milioane de lei, până la 636 milioane de lei.

Carmistin vrea să investească în producția de energie

Creditul are utilizări complexe pentru finanțarea creșterii capacității de producție, diversificarea portofoliului de produse, îmbunătăţirea continuă a calităţii acestora și dezvoltarea  a două proiecte de producere a energiei electrice și termice în sistem de cogenerare pentru consumul companiilor din grup.

„România are un potenţial de creştere extraordinar în sectorul agribusiness, iar noi credem şi încurajăm finanţarea afacerilor responsabile din punct de vedere social şi al mediului în cadrul lanţului de aprovizionare. Majorarea creditului sindicalizat pentru Grupul Carmistin destinat finanţării de noi investiţii în proiecte de modernizare, agricultură ecologică şi eficienţă energetică, duce la consolidarea poziţiei companiei în regiune şi îi sporeşte relevanţa pe piaţa internaţională ”, a spus Graţia Popescu, Senior Banker Loan Syndication BCR.

Înfiinţat în anul 2000 de familia Paraschiv, Grupul Carmistin este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa agribusiness şi de procesare a cărnii din România.


Totodată, este unul dintre puţinele holdinguri agricole care integrează în proporţie de 90% lanţul de producţie agro-zootehnic, începând de la cultivarea cerealelor, producţia de furaj, creşterea animalelor (pui, porc, vită) până la abatorizare, procesare şi distribuţie de produse şi preparate din carne (inclusiv în reţeaua proprie de retail).

(Citiți și: „Ajutoarele de stat de la guvern pentru investiții în 2021: acordate și neachitate”)

„Un astfel de nivel de integrare ne permite să controlam costurile de producţie, să sporim eficienţa şi să ne adaptăm la noile condiţii de piaţă. Organizaţia noastră are potenţialul de a ajunge un jucător major în sectorul agribusiness regional şi global şi este important să avem susţinerea băncilor partenere, astfel încât să asigurăm competitivitatea faţă de concurenţa internaţională şi să implementăm politici sustenabile de dezvoltare”, a declarat Cristina Anghel, finance coordinator Carmistin.

În anul 2021, a treia cea mai mare investiție angajată în baza unui ajutor de stat aparține companiei Avicarvil, parte a grupului Carmistin.

Investiția urma să fie utilizată pentru construcția unei fabrici de produse din carne de pasăre, compania asumându-și crearea unui număr de 533 de noi locuri de muncă, cele mai multe din rândul acordurilor semnate în 2021, informa anul trecut CursdeGuvernare.

Grupul Carmistin are o cifră de afaceri de peste 1,8 miliarde lei şi 2.700 de angajaţi în toată ţara, cu peste 20 de companii grupate în patru divizii de producţie: pui, porc, vită şi agricultură.

Banca Comercială omână (BCR), membră a Erste Group, este unul dintre cele mai mari grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private si a băncilor de locuinţe.

***

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: