Ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunțat marți că polițiștii studiază filmările de la contramanifestaţiile ce au avut loc la mitingurile PSD pentru a sesiza parchetul, în cazul în care sunt identificate fapte penale.
Ministrul Carmen Dan se referă la evenimentele de campanie organizate de PSD la Iaşi şi Galaţi, unde au avut loc și contramanifestații, la care locuitori ai respectivelor orașe i-au huiduit pe liderii social-democrați prezenți.
Forțele de ordine au negat existența vreunui incident violent, după ce Liviu Dragnea a relatat că un bărbat în vârstă, simpatizant PSD, ar fi fost lovit cu picioarele în burtă.
Nu s-a depus nicio plângere privind loviri, deși o jurnalistă de la TVR și-a întrerupt transmisiunea după ce a fost lovită cu o pancartă de un participant la mitingul PSD organizat la Iași.
Ce ar trebui să lucreze polițiștii puși să studieze fimările de la mitinguri
În septembrie anul trecut, numai în Capitală existau următoarele dosare mai vechi de un an care aveau autor necunoscut (AN):
- 103.931 furturi
- 109 dosare de viol
- 3.912 tâlharii
- 38 de infracțiuni de omor
- 25 de tentative de omor
- 6 tâlhării urmate de moartea victimei
- 6 infracțiuni de lovire sau vătămare cauzatoare de moarte
„În acest moment, structurile de poliţie şi structurile de jandarmerie, cele care au intervenit, fac o evaluare serioasă, vizualizează imagini şi identifică persoane pentru a putea face ceea ce dispune inclusiv codul penal. Vor face demersul legal de a se sesiza din oficiu, de a sesiza parchetul competent deoarece cred că este evident pentru toată lumea că au depăşit planul contravenţional şi au trecut în cel penal. Vreau să vă asigur, în acelaşi timp, că Jandarmeria Română va permite oricărui partid politic să îşi desfăşoare campania electorală, în limitele legii „, a declarat Carmen Dan.
Carmen Dan a amintit Legea manifestaţiilor publice, „care stabileşte foarte clar în sensul interzicerii unor manifestaţii simultane, pentru a se evita violenţele”.
Conform Legii adunărilor publice, „organizarea sau participarea la contramanifestaţii desfăşurate în acelaşi timp şi în acelaşi loc cu adunările publice declarate” se pedepsește cu amendă de la 500 lei la 5.000 lei, nu penal.
La Oradea, ministrul Carmen Dan a mai spus că această campanie electorală are o particularitate agresivă, subliniind faptul că „din anii ’90 nu au mai fost cazuri în care să întâlnim manifestaţii şi contramanifestaţii în acelaşi loc”:
Asistăm la acutizarea unor atitudini agresive şi faptul acesta ne determină şi pe noi să tratăm cu toată exigenţa aceste abordări şi vreau să anunţ că vom fi foarte hotărâţi să sesizăm orice încălcare a legii de fiecare dată când vom constata că am depăşit acest plan al exprimării într-un mod civilizat, autorizat şi legal.
Am solicitat rigoare în aplicarea legii, transparenţă şi exigenţă tuturor structurilor din minister care au competenţe în planul ordinii publice.
Ea a precizat că în această campanie electorală sunt partide şi formaţiuni politice care susţin, „de ochii lumii, valorile democratice, dar care fac un joc deloc corect, prin care încearcă limitarea dreptului de exprimare al altora, încurajând, în mod evident, violenţa verbală”.
Potrivit acesteia, nuclee de activişti încearcă să împiedice simpatizanţii PSD, cum s-a întâmplat şi la Galaţi şi la Iaşi, ca să desfăşoare activităţi de campanie.
„Aş putea spune chiar că, dacă facem o analiză, o să constatăm că din anii ’90 nu au mai fost cazuri în care să întâlnim manifestaţii şi contramanifestaţii în acelaşi loc. Iar acest lucuru l-a avut în vedere şi legiuitorul când a dispus modul de organizare a acestor adunări publice. Eu vreau să fac un apel, să conştientizeze cei care gândesc că în acest fel se pot manifesta, că de la violenţă verbală la violenţă fizică este doar un pas, iar noi nu avem de gând, sub nicio formă, să încurajăm sub nicio formă lucrul acesta”, a mai spus Carmen Dan, citată de Agerpres.