Fostul premier catalan Carles Puigdemont a declarat marți, într-o conferință de presă desfășurată la Bruxelles, că se va întoarce în Spania numai dacă va primi ”garanții” din partea executivului central că va avea parte de un ”proces corect”.
El a negat în fața presei că ar intenționa să ceară azil politic, însă a spus că este decis să mai rămână deocamdată în Belgia, pentru a fi ”în siguranță”. Legat de problema politică esențială, Carles Puigemont a anunțat că în condițiile acțiunilor în forță ale guvernului de la Madrid a decis să ”încetinească” procesul independenței Cataloniei.
Curtea Supremă a Spaniei a început marți procedurile judiciare contra fostei șefe a parlamentului regional catalan, Carme Forcadell, și altor parlamentari catalani, a anunțat marți un purtător de cuvânt al instanței judiciare supreme de la Madrid, citat de Reuters.
Explicațiile lui Carles Puigemont
”Am fost nevoiți să ne adaptăm planul de lucru pentru a evita violența”, iar ”dacă prețul acestei atitudini este să încetinim crearea Republicii, atunci trebuie să admitem că este un preț rezonabil de plătit în Europa secolului XXI”, a spus fostul premier catalan. El a fost destituit împreună cu întregul său cabinet de guvernul de la Madrid, care a pus Catalonia sub tutelă după ce parlamentul regional al acesteia a votat vineri o declarație de independență.
”În fața unor informații conform cărora guvernul spaniol plănuia o ofensivă foarte agresivă și fără precedent împotriva guvernului Cataloniei și funcționarilor rămași fideli guvernului legitim (…), am convenit vineri ca guvernul să dea prioritate prudenței, securității și moderației” pentru că ”ne-am dat seama că dialogul în aceste condiții era imposibil”, a completat el, insistând însă că nu renunță la ideea independenței Cataloniei. Pentru asta este un drum lung de parcurs, a afirmat Carles Puigdemont, care a cerut ”poporului catalan” să se pregătească pentru acest drum.
Fostul premier catalan a negat că ar intenționa să ceară azil politic în Belgia și a susținut că a venit în capitala Europei pentru a găsi ”libertate și securitate” și ”pentru a evidenția problema catalană în inima Europei”.
Carles Puigdemont a vorbit și despre acțiunile judiciare demarate împotriva sa de autoritățile de la Madrid, criticând ”politizarea justiției” spaniole pe care o acuză că este ”lipsită de imparțialitate”. El a promis la conferința de presă desfășurată la Bruxelles că se va întoarce ”rapid” în țara sa dacă i se garantează un proces corect, ”lucru la care trebuie să ne așteptăm din partea unei țări europene”.
Deși demis de executivul spaniol, Puigdemont a spus că se consideră în continuare ”președintele legitim” al Cataloniei și a criticat ceea ce a numit ”deficitul democratic grav care există astăzi în Statul spaniol”, acuzând guvernul de la Madrid că acesta a declanșat haosul în Catalonia.
Totuși, el a menționat că va respecta rezultatul alegerilor anticipate convocate de guvernul de la Madrid în Catalonia pentru 21 decembrie și a pus la îndoială că guvernul lui Rajoy va accepta acest rezultat dacă nu va fi convenabil Madridului.
Acțiunile guvernului central
Procurorul general al Spaniei a anunțat luni că a cerut inculparea pentru nesupunere, răzvrătire și delapidare de fonduri a membrilor fostului executiv catalan condus Carles Puigdemont, precum și a membrilor parlamentului catalan care la 27 octombrie a votat declarația unilaterală de independență a Cataloniei.
Dacă vor ajunge în fața instanței și vor fi găsiți vinovați, politicienii catalani riscă până la 30 de ani de închisoare.
Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunțat vineri preluarea controlului direct asupra Cataloniei de către guvernul de la Madrid, a destituit guvernul secesionist, a dizolvat parlamentul regional și a convocat alegeri anticipate în regiune pentru data de 21 decembrie.
Totuși, unii dintre cei mai importanți membri ai administrației catalane, inclusiv liderul executivului Carles Puigdemont și adjunctul său, Oriol Junqueras, au declarat că nu vor accepta aceste măsuri și că numai populația Cataloniei îi poate destitui.