vineri

26 aprilie, 2024

15 aprilie, 2020

Producătorii și distribuitorii de carburanți au obținut o relaxare a condițiilor de vânzare a acestora, pe perioada stării de urgență, după apariția în Monitorul Oficial nr. 313, a Ordonanței de Urgență nr. 47 / 2020, care permite comercializarea benzinei și motorinei cu conținut redus de biocomponenţi, dacă nu se pot aproviziona cu aceştia, din cauza crizei coronavirus.

Decizia apare în contextul în care prețul carburanților a fost plafonat la nivelul celor din 29 martie, când a intrat în vigoare Ordonanța militară nr 4.

Biocomponenţii (bioetanol şi biodiesel) sunt scumpi, absenţa lor din compoziţia carburanţilor ar putea scădea, teoretic, preţul acestora,  dar eventuala relaxare depinde și de prevederile contractelor în vigoare ale diverșilor distribuitori, potrivit experților în domeniu.


După 1 ianuarie 2019, conținutul minim de biocarburanți trebuie să fie de 8% (procente volum) bioetanol în benzină și de 6,5% biodiesel în motorină, potrivit OUG 80 / 2018 și Legea 311 / 2018.

Potrivit ordonanței intrate în vigoare marţi, biocarburanții pot lipsi complet din conțintul benzinei sau motorinei, dar distribuitorii și producătorii trebuie să facă dovada faptului că nu au putut să se aprovizioneze cu biocarburanți, inclusiv prin confirmări de la furnizori.

Derogarea de la standardele de biocomponenti fusese solicitată Guvernului de Federaţia Patronală de Petrol şi Gaze (FPPG), printre alte cereri,

(Citiţi şi: „Petroliștii cer derogări de la standardele carburanților. ”Există răspundere juridică față de produs”, avertizează Asociația Pro Consumator”)

Producătorii şi distribuitorii de carburanți trebuie să notifice în termen de 5 zile, Ministerului Economiei și Energiei, imposibilitatea asigurării proporției de biocarburant reglementate de OUG 80 / 2018 și Legea 311 / 2018.


Ministrul Economiei trebuie să aprobe metodologia de aprobare a noii OUG până duminică inclusiv.

Ordonanța militară nr. 4 spune că „în perioada stării de urgență prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate și carburanți nu pot fi majorate peste nivelul practicat la data emiterii prezentei ordonanțe militare, acestea putând fi doar diminuate în funcție de cerere și ofertă. Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: