16 ianuarie, 2017

Prețurile în creştere ale petrolului au dus deja la creșteri puternice ale inflației în toată Europa Centrală şi de Est (ECE) la sfârșitul anului 2016, iar tendinţa va continua în următoarele câteva luni. Scumpirea petrolului poate împinge inflația cu 0,8%, în medie în ECE, până în martie, dar impactul va începe să se estompeze în Trimestrul 2, potrivit unui raport Capital Economics.

Prețurile petrolului în dolari sunt în prezent cu circa 70% mai mari decât în urmă cu un an, și sunt comparabile în monedele locale.


„Acest lucru are implicații importante asupra evoluției inflației. La urma urmei, marile scăderi ale prețurilor petrolului de la sfârșitul anului 2014 au aruncat majoritatea economiilor din regiune în deflație”, spune analistul capital Economics.

Împactul creșterii prețurilor la petrol ar putea fi minor asupra facturilor utilităților pentru consumatorii casnici, care sunt reglementate în întreaga regiune. În schimb, scumpirea petrolului va influența consistent prețurile carburanților, potrivit sursei citate.

Graficul capital Economics încearcă să exprime modul în care prețurile la petrol va afecta prețurile la benzină („petrol”) în lunile următoare.


Indicele de creștere a prețului benzinei (Petrol CPI petrol în grafic) ar trebui să crească de la aproximativ 12% an /an  în decembrie, la un maxim de 30% an / an în luna martie, dacă presupunem că atât prețurile petrolului și valute rămân neschimbate în lunile următoare.

„Inflația” la carburanţi ar scădea apoi din nou între 10-20% an/an în următoarele luni, potrivit calculelor capital Economics.

În medie, benzina reprezintă 4,5% din coșul indicelui preţurilor de consum (IPC) în regiune. În consecință, un vârf de 18% scumpirii benzinei ar adăuga în jur de 0,8% în medie la inflația totală în întreaga regiune, până în martie.

Impactul inflaționist datorat scumpirii carburanților ar urma să se estompeze din luna aprilie, dar ar putea fi de peste 20% pe tot anul 2017.

„Acest lucru ar adăuga un punct procentual la rata medie a inflației din regiune”, conchide capital Economics.

Efectul evoluției prețului petrolului asupra preţurilor la benzină va fi similar în cele mai multe țări. Cu toate acestea, impactul acesteia asupra inflației totale va varia în mod semnificativ având în vedere faptul că ponderea benzinei în coșurile IPC variază de la un minim de 2%, în Slovacia, la un nivel record de 8%, în Ungaria.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: