21 octombrie, 2011

Liderii europeni amână pentru miercuri deciziile importante referitoare la stoparea crizei datoriilor suverane pentru a oferi timp cancelarului Germaniei, Agela Merkel, să-şi asigure sprijinul în Parlamentul de la Berlin, au declarat vineri surse europene, citate de Reuters.

După summitul UE 27 de duminică, reprezentanţii celor 17 state membre ale zonei euro vor participa la un nou summit, miercuri, pentru a clarifica cele mai dificile aspecte privind maximizarea resurselor fondului de salvare a zonei euro şi reducerea datoriilor Greciei, deoarece Merkel nu va avea mandat la reuniunea de duminică pentru a încheia acorduri, arată Reuters, citată de Mediafax.

Cancelarul german a continuat să respingă vineri presiunile Franţei de a creşte capacitatea financiară a fondului european de urgenţă prin intermediul Băncii Centrale Europene (BCE). Franţa susţine că aceasta ar fi cea mai eficientă modalitate de a combate criza care a început în Grecia, s-a întins în Irlanda şi Portugalia, iar acum ameninţă ţări mai mari.


„Calea folosirii BCE pentru rezolvarea problemelor de lichiditate este închisă”, a spus Merkel la o reuniune a parlamentarilor conservatori la Berlin, a declarat o sursă prezentă la întâlnire.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat că cele mai importante decizii la summit-ul desfăşurat în două etape vor fi luate miercuri . Programarea miercuri a celei de-a doua reuniuni ar permite comisiei de buget din parlament să dezbată planurile pentru fondul de salvare a zonei euro, a spus el. Comisia trebuie să analizeze astfel de planuri potrivit legislaţiei germane.

Ca prim pas, liderii celor 27 de state UE urmează să aprobe duminică un plan de a consolida capitalul băncilor şi ar putea lansa o procedură pentru reforme pe temren mai lung a guvernanţei economice din zona euro, au spus surse europene.

Băncile europene vor trebui să-şi majoreze rata de adecvare a capitalului la 9% pentru a putea absorbi mai uşor pierderi din expunerea pe datoria suverană, însă nu s-a stabilit cât timp vor avea la dispoziţie pentru a obţine fonduri suplimentare.


Suma totală necesară sistemului bancar european ar fi de aproape 100 de miliarde de euro, au declarat oficiali UE. Băncile care nu vor putea atrage fonduri din piaţă vor fi nevoite să apeleze la guverne.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: