joi

25 aprilie, 2024

7 februarie, 2021

Controversata conductă de gaze naturale Nord Stream 2 este „în interesul multor țări ale Uniunii Europene”, iar blocul nu ar trebui să pună în pericol proiectul doar pentru a se opune acţiunilor Rusiei în cazul disidentului politic Alexei Navalnîi, a comentat cancelarul austriac Sebastian Kurz, potrivit Bloomberg.

„Salut decizia Germaniei de a susţine Nord Stream 2”, a precizat Kurz într-un interviu pentru Welt am Sonntag. „Este un proiect european. Oricine crede că este doar în interesul Rusiei greșește”, a comentat cancelarul Austriei.

Nord Stream 2 este o conductă de gaz construită sub Marea Baltică, din Rusia până pe coasta Germaniei. Proiectul este condus de compania rusă Gazprom şi a fost sancționat de SUA pe fondul temerilor că ar putea creşte dependenţa germană de gazele ruseşti. SUA şi alte state sunt îngrijorate că proiectul ar putea oferi Kremlinului o nouă pârghie de control asupra Germaniei și a altor aliați NATO.


În această săptămână, Rusia l-a condamnat pe liderul opoziției Navalny la doi ani și opt luni de închisoare, spre nemulţumirea liderilor occidentali.

Sebastian Kurz a declarat pentru Welt am Sonntag că Rusia ar trebui să-l elibereze pe Navalny, catalogând pedeapsa cu închisoarea pe care a primit-o drept „inacceptabilă”.

Germania, Austria și alte țări europene vor beneficia de finalizarea conductei Nord Stream 2, a spus Kurz, descriind-o drept „un proiect foarte pozitiv”. O opoziţie europeană a conductei, în acest punct, ar slăbi poziţia Uniunii, este de părere cancelarul austriac. Totuşi, el consideră că statele europene ar trebui să protejeze şi interesele Ucrainei, care va avea de pierdut de pe urma proiectului Nord Stream 2 deoarece ar reduce fluxurile de gaze care tranzitează dintre Rusia sprea Europa Occidentală.

Cancelarul german Angela Merkel și președintele Franței, Emmanuel Macron, au promis vineri că vor pune deoparte diferențele în ceea ce privește conducta Nord Stream 2 înainte de discuțiile cu președintele american Joe Biden, spunând că vor lucra împreună la o strategie energetică europeană mai unificată și vor vorbi cu o singură voce pe această temă.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: