Alegeri anticipate în Canada, rezultat incert pentru Justin Trudeau
miercuri

27 octombrie, 2021

Canada / Alegeri legislative anticipate cu rezultat incert pentru Justin Trudeau

20 septembrie, 2021

Luni au loc alegeri legislative anticipate în Canada, la mai puţin de doi ani de la ultimul scrutin electoral. Înainte de ziua votului, sondajele de opinie arătau că premierul canadian în exerciţiu, liberalul Justin Trudeau, şi principalul său rival, conservatorul moderat Erin O’Toole, sunt la egalitate în preferințele electoratului.

Justin Trudeau a declanşat alegeri anticipate pe 15 august 2021, în speranţa că va obţine din nou majoritatea în Camera Comunelor din Canada, pe care a pierdut-o la alegerile din 2019.


Rezultatul votului de luni este complet imprevizibil, transmite Bloomberg, cele două mari partide conduse de Erin O’Toole și Justin Trudeau fiind cotate cu scoruri electorale egale, care însumează aproximativ 31% din intenţiile de vot fiecare.

Dacă niciunul dintre cele două mari partide, care au alternat ani la rând la putere, nu este capabil să obţină majoritatea celor 338 de locuri în Parlamentul federal, câştigătorul va trebui să alcătuiască un guvern minoritar.

„Liberalii conduc, dar cu o marjă relativ mică, deci s-ar putea ca această campanie să nu fi însemnat nimic”, a declarat pentru AFP, Daniel Béland, profesor de ştiinţe politice la Universitatea McGill.

Declanşând aceste alegeri, în timp ce mulţi canadieni erau în vacanţă şi când pandemia de COVID-19 părea relativ sub control, Justin Trudeau a mizat pe gestionarea crizei sanitare, inclusiv pe succesul vaccinării pentru a fi votat din nou.


Însă nimic nu a mers aşa cum a fost planificat pentru premierul canadian, al cărui viitor politic este în joc şi care ar putea fi nevoit să aibă răbdare pentru a vedea dacă rămâne la putere sau intră în opoziție.

„Cu siguranţă, vom avea o idee clară despre tendinţă în spre care va merge rezultatul acestor alegeri încă de luni seară, dar pentru a cunoaşte rezultatul final, care va lua în considerare și voturile prin corespondenţă, va trebui să mai aşteptăm încă 24 de ore”, a explicat Felix Mathieu, profesor la Winnipeg.

De altfel, față de precedentele alegeri din 2019, când doar aproximativ 50.000 de persoane au ales să voteze prin corespondență, peste un milion de persoane au optat pentru această modalitate de vot în acest an.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Pentru Genevieve Tellier, profesoară de ştiinţe politice la Ottawa, convocarea alegerilor anticipate este văzută deja un pariu „ratat” al premierului Justin Trudeau. „El a declanşat alegeri, crezând că îşi poate îmbunătăţi situaţia politică şi că va avea mai multe locuri în Camera Comunelor, dar este evident că nu asta se va întâmpla”, a subliniat Genevieve Tellier.

În opinia acesteia, liderul liberal ar putea plăti chiar cu funcția de premier, pentru că „mulţi cetățeni canadieni consideră că vorbeşte mult, dar acţionează puţin”.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr