7 septembrie, 2021

valeriu gheorghitaCampania de vaccinare în învăţământul preuniversitar se va derula în perioada 13 septembrie -15 noiembrie, iar în universităţi de la 1 octombrie până la 1 decembrie, a anunţat, marţi, coordonatorul campaniei naționale, Valeriu Gheorghiţă. De asemenea, acesta a anunțat că a treia doză (booster) ar putea fi administrate începând cu octombrie, pentru persoanele vulnerabile.

„Au fost stabilite măsurile pentru asigurarea vaccinării în unităţile de învăţământ a elevilor, studenţilor, părinţilor acestora şi a personalului propriu. Practic, este cadrul metodologic după care se va desfăşura procesul de vaccinare în unităţile de învăţământ. Se transmite în cursul acestei dimineţi această instrucţiune, atât către Ministerul Sănătăţii, Direcţiile de Sănătate Publică, cât şi către Ministerul Educaţiei pentru a colabora în vederea implementării programului de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, citat de Agerpres.

Există numai 476 de cabinete medicale dotate corespunzător pentru vaccinare în toată țara, în rest urmând să fie folosite echipele mobile sau vaccinarea la centre de vaccinare de lângă școală.


Minorii se pot vaccina doar cu prezența părinților și doar după exprimarea consimțământului informat printr-un formular.

Aceasta va fi „o campanie specială”, în cadrul căreia vor fi imunizați nu doar elevii, ci și familiile acestora și profesorii. La fel se va întâmpla și în universități, unde se vor putea vaccina studenții și cadrele didactice:

„Această acţiune de vaccinare se derulează pentru o perioadă de circa două luni pentru învăţământul preuniversitar şi două luni pentru învăţământul universitar, pentru doza unu, ulterior, în oglindă, se va continua cu administrarea celei de-a doua doze. Practic, pentru sistemul preuniversitar, activitatea de vaccinare debutează în 13 septembrie şi se va încheia pe 15 noiembrie, iar pentru învăţământul universitar debutează la 1 octombrie şi se finalizează pe 1 decembrie. De menţionat că în învăţământul universitar există posibilitatea de a se organiza chiar mai devreme aceste puncte de vaccinare”, a completat Valeriu Gheorghiţă.

Doza booster, administrată mai întâi persoanelor vulnerabile

În luna octombrie ar putea începe, în România, vaccinarea cu trei doze de ser a persoanelor imunodeprimate – post-transplant, cu afecţiuni oncologice sau cu alte condiţii de imunodepresie, la cel puţin şase luni de la schema iniţială, la persoanele vulnerabile (vârstnici, bolnavi cronic) şi, ulterior, la celelalte persoane vaccinate cu schema iniţială.


Agenţia Europeană a Medicamentului discută despre administrarea unei doze 3, respectiv a unei doze adiţionale de vaccin împotriva COVID-19.

Valeriu Gheorghiţă a explicat că, de la momentul autorizării, persoanele care se încadrează în categoriile de risc menţionate vor primi trei doze de vaccin. În acest moment, sunt evaluate datele științifice existente.

„Pentru luna octombrie, începutul lunii octombrie, ne propunem să demarăm şi în România această etapă, cu condiţia să avem până la acel moment toate etapele premergătoare legate de recomandările internaţionale”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Producătorii de medicamente au anunţat că au depus o cerere la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), care va efectua o evaluare rapidă a datelor, rezultatul fiind aşteptat ”în următoarele câteva săptămâni”.

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: