3 ianuarie, 2021

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiţă (foto), a anunţat, sâmbătă seară, că din 4 ianuarie vor începe activitatea de vaccinare 90% dintre cele 270 de centre de vaccinare din Româna şi ar trebui să se ajungă la 20.000 de persoane vaccinate pe zi.

În prezent, potrivit datelor comunicate sâmbătă de Valeriu Gheorghiță, în România au fost vaccinate 13.200 de persoane.

România a primit, în 2020, 150.400 de doze de vaccin anti-Covid, în două tranșe. Oficial, campania de vaccinare a debutat la 27 decembrie 2020.

Obiectivele anunțate de coordonatorul campaniei naționale de vaccinare


”Ne creează posibilitatea cât se poate de reală ca, din a doua jumătate a lunii ianuarie, să începem vaccinarea pentru etapa a doua din Strategia de vaccinare”, a asigurat Valeriu Gheorghiţă.

”Trebuie menţionat că astăzi avem 13.200 de persoane vaccinate şi încă un lucru foarte important, activitatea de vaccinare a fost începută într-un număr relativ mic de centre de vaccinare. Sunt circa 47 de centre de vaccinare care au avut activitate în aceste zile începând cu acele 10 centre medicale de linie 1″, a declarat, sâmbătă seară, la Antena 3, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid.

Acesta a anunţat că de luni vor începe activitatea cele mai multe centre de vaccinare.

“De luni, 4 ianuarie, activitatea va fi începută în peste 90% din cele 370 de centre de vaccinare destinate pentru personalul medical, ceea ce ar trebui să ne asigure o imagine reală a ratei de vaccinare din România.


Eu cred că numărul va fi mult mai mare şi vom reuşi să acoperim într-un timp relativ scurt, cel puţin până la jumătatea lunii ianuarie, mare parte din personalul medico-social, ceea ce ne creează posibilitatea cât se poate de reală ca, din a doua jumătate a lunii ianuarie, să începem vaccinarea pentru etapa a doua din Strategia de vaccinare, începând cu vaccinarea persoanelor din căminele rezidenţiale, din centre medico-sociale”, a mai precizat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Întrebat câte persoane vor fi vaccinate zilnic, Gheorghiţă a explicat: ”Din 4-5-6 ianuarie ar trebui să avem cel puţin 20.000 de persoane vaccinate pe zi”.

Probleme de aprovizionare cu vaccin la nivel UE

Campania de vaccinare împotriva coronavirus a început în 27 decembrie, după ce, cu o zi înainte, România, la fel ca restul statelor membre UE, a primit o tranșă simbolică de 10. 000 de doze de vaccin.

Două zile mai târziu, pe 29 decembrie, autoritățile au anunțat că o a doua tranșă de vaccinuri anti-Covid – 140.400 de doze – a ajuns în România, cu trei avioane ce au aterizat pe aeroporturile din Otopeni, Timişoara şi Cluj-Napoca.

Guvernul României a plătit către UE, în avans, 12 milioane de euro pentru achiziția de vaccin anti-Covid. Achizițiile directe au fot negociate de Bruxelles pentru întreaga Uniune.

Nici UE, nici autoritățile române nu au comunicat public costurile achiziției.

Campaniile de vaccinare naționale au înregistrat sincope în statele membre UE, iar fondatorul BioNTech a avertizat că ar putea exista sincope în aprovizionare până când vor fi autorizate şi alte vaccinuri.

Vaccinul Pfizer/BioNTech este singurul autorizat în prezent în UE, iar autorizarea sa relativ târzie de către agenţia specializată a UE şi cantitatea de vaccin comandată de Comisia Europeană – care şi-a asumat încheierea contractelor cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre – conduc la un ritm lent de aprovizionare.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) este aşteptată să avizeze în data de 6 ianuarie şi vaccinul produs de compania americană Moderna.

Ministrul german al sănătății, Jens Spahn, a cerut acestei instituţii europene să grăbească şi autorizarea vaccinului produs de compania britanico-suedeză AstraZeneca, deja avizat în Marea Britanie şi vineri în India. EMA a răspuns că este „puţin probabil” să dea acest aviz până la sfârşitul lunii ianuarie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: