vineri

19 aprilie, 2024

3 decembrie, 2011

Premierul britanic, David Cameron, s-a întâlnit vineri, la Paris, cu preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, pentru a discuta despre planurile franco-germane de aplicare a unor reglementări stricte în zona euro, cu o săptămână înaintea summitului UE de la Bruxelles.

Întâlnirea, care nu a fost urmată de o conferinţă de presă comună, a avut loc la o zi după ce Sarkozy şi-a prezentat viziunea despre viitorul Franţei şi al Europei, apreciind că „Europa trebuie regândită”.

Cameron: Prin modificarea tratatelor interesele Marii Britanii trebuie să fie protejate şi întărite

Declaraţiile lui David Cameron de după întâlnirea cu Sarkozy lasă să se înţeleagă însă că Marea Britanie va avea o agendă proprie la summitul din 9 decembrie al UE.  Potrivit Reuters, Cameron a declarat că ţările membre ale eurozonei trebuie să devină mai competitive, iar Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să susţină moneda euro. „Niciunul din aceste lucruri nu presupune schimbarea tratatelor, iar dacă se va întâmpla acest lucru interesele Marii Britanii trebuie să fie protejate şi întărite” – a spus Cameron.


Odată cu scepticismul că modificarea tratatelor ar putea ajuta la însănătoşirea financiară a eurozonei, David Cameron a anunţat că Marea Britanie va avea o agendă proprie la summitul din 9 decembrie, de la care toată lumea aşteaptă măsurile salvatoare.

Sarkozy încercase să-l convingă pe Cameron de necesitatea întâriri măsurilor de disciplină bugetară

Înainte de întâlnire era de aşteptat ca Marea Britanie  să susţină până la urmă planul german de creare a unei „uniuni fiscale” în Europa, guvernul de la Londra sugerând vineri că este în interesul său ca „zona euro să-şi rezolve problemele” şi să aibă „un set de reguli care să funcţioneze”.

La scurt timp după ce cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat, în Bundestag, că liderii UE încep „o nouă fază în integrarea europeană”, Guvernul britanic şi-a exprimat sprijinul pentru „un nou set de reguli” în zona euro, potrivit The Guardian.

„Avem nevoie ca ţările din zona euro să coopereze mai îndeaproape pentru a-şi rezolva problemele. Marea Britanie nu vrea să ia parte la această integrare, avem propriile noastre interese naţionale, dar este în interesul nostru economic ca ei să-şi rezolve problemele”, a spus ministrul britanic de Finanţe, George Osborne.


Iar un purtător de cuvânt al premierului britanic declarase că Londra „acceptă faptul că zona euro are nevoie să-şi revadă regulile”. „Pactul de stabilitate nu a funcţionat. Trebuie înlocuit cu altceva”, a adăugat el, precizând că interesul Marii Britanii este ca zona euro „să aibă un set de reguli care funcţionează”.

Franţa şi Germania insistă ca autorităţile de la Bruxelles să aibă posibilitatea de a supraveghea respectarea disciplinei fiscale în statele zonei euro şi vor o modificare a tratatelor europene.

Temerile Londrei şi fricţiunile cu eurozona

Marea Britanie, care este membră UE, dar nu face parte şi din zona euro, se teme, în principal, că, în cazul modificării tratatelor, îşi va pierde o parte din influenţa la nivel european, deşi Merkel a insistat că schimbările nu vor afecta decât statele din uniunea monetară şi nu vor viza decât o integrare fiscală aprofundată a acestora.

Cu câteva zile în urmă, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a avertizat pe Cameron, că Londra riscă să rămână în urmă atunci când Uniunea Europeană se va redesena după criza din zona euro, spunându-i că sectorului financiar britanic şi păstrarea influenţei Marii Britanii. În cazul în care va insista în continuare pentru clauze preferenţiale în timp ce încearcă să adopte şi o poziţie de influenţare a disputelor, Cameron va părea inconsecvent şi riscă să slăbească poziţia Marii Britanii, a afirmat preşedintele CE, conform cotidianului britanic The Times.

(Citeşte mai mult pe cronicaeuropeana.ro)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: